Корисне осіннє меню: три страви, які варто додати до раціону
Із похолоданням підтримувати гарну фізичну форму стало складніше. Адже з погодою змінився й наш раціон: у ньому поменшало свіжих фруктів та городини й побільшало жирних, солодких страв та тонізуючих напоїв. Скоригувати клімат ми не в змозі, а от допомогти організму налаштуватися на тривалий сезон холодів – цілком реально.
Для цього треба зробити дві речі: виробити здорові харчові звички й упорядкувати меню.
До теми Оригінальні страви на Геловін: рецепти для вечірки й не тільки
Протягом усього року на нашому столі мають бути овочі, фрукти, зелень, м'ясо, риба, каші, бобові, горіхи. Сезонність, звісно, вносить свої корективи: пізньої осені фруктово-овочевий асортимент біднішає. Але формувати повноцінне меню однаково є з чого. Як забезпечити організм поживними речовинами повною мірою – читайте далі.
Контролюйте надходження жирів
Жири відповідають за транспортування поживних речовин, беруть участь у формуванні гормонів і допомагають засвоюватися жиророзчинним вітамінам (А,С, Е та К). Корисні жири містять авокадо, оливкова олія, червона риба, волоські горіхи, насіння льону, гарбуза та соняшника. Ці продукти мають у своєму складі надважливі поліненасичені жирні кислоти.
Споживайте достатню кількість білків
Амінокислоти, що надходять до нашого організму з харчовими білками, виконують цілу низку важливих функцій: регулюють роботу імунної системи, беруть участь у синтезі гормонів, відповідають за стан м'язів та шкіри, контролюють роботу нервової системи. Білкові продукти відновлюють наші захисні сили, що особливо актуально восени, коли активізуються різноманітні віруси. Найкращі джерела білків – птиця, риба, яйця, молочні продукти, горіхи, деякі бобові.
Тваринні білки – джерело незамінних амінокислот, яких немає в рослинних білках. Найкорисніше отримувати їх саме з білого м'яса. Для щоденних страв ідеальним варіантом буде курятина. Насамперед, тому, що порівняно з іншими видами м'яса вона містить більше білків і водночас менше жиру. До того ж курка смачна, поживна (містить селен, цинк, фосфор, вітаміни групи В), швидко готується й чудово смакує з будь-яким гарніром.Пам'ятайте про складні вуглеводи
Складні вуглеводи не лише забезпечують організм енергією, а й тривалий час підтримують відчуття ситості (тому їх ще називають "повільними"). Отже, крім сезонних овочів та фруктів до щоденного раціону слід додати каші, цільнозерновий хліб, макарони з твердих сортів пшениці, бобові, гарбуз, буряк.
До речі, ось три корисні страви з корисним білим м'ясом. Вони ідеально впишуться до вашого осіннього меню.
Курочка з броколі та пармезаном
Курочка з броколі та пармезаном / Фото Shutterstock
Інгредієнти:
– 400 грамів стріпсів із філе ТМ "Наша Ряба";– 500 грамів броколі;
– 200 мілілітрів сметани;
– 50 грамів пармезану;
– 1 середня морквина;
– 50 грамів панірувальних сухарів;
– 50 грамів масла;
– сушене орегано – на ваш смак;
– сіль, перець, мелений мускатний горіх – на ваш смак.
Приготування:
- Пропарюємо курячі стріпси на сковороді з невеликою кількістю води, щоб вони побіліли.
- Очищуємо та нарізаємо моркву кубиками
- Ретельно промиваємо броколі та розділяємо на суцвіття
- В окремій мисці змішуємо сметану, сіль, перець та мускатний горіх.
- Змащуємо маслом форму для запікання. Ставимо туди моркву, броколі, а зверху викладаємо курячі стріпси.
- Посипаємо курочку сіллю та сушеним орегано.
- Заливаємо страву сметаною зі спеціями.
- Посипаємо зверху панірувальними сухарями та тертим пармезаном.
- Нарізаємо масло, що залишилось, на дрібні шматочки та розподіляємо по поверхні страви.
- Запікаємо в розігрітій до + 200 градусів духовці протягом 20 хвилин.
- Виймаємо страву з духовки та даємо їй охолонути кілька хвилин. Готово!
Домашні тефтелі "Соковиті"
Домашні тефтелі "Соковиті" / Фото Shutterstock
Інгредієнти:
– ¹⁄₂ кілограма курячого фаршу "Соковитий" ТМ "Наша Ряба";– 1 яйце;
– 1 середній кабачок;
– 1 середня цибулина;
– зелень петрушки;
– спеції – на ваш смак.
Для соусу:
– 1 чайна ложка пластівців чилі;– 6 зубків часнику;
– 100 мілілітрів яблучного оцту;
– 1 столова ложка меду;
– ¹⁄₄ чайної ложки солі.
Приготування:
- Подрібнюємо цибулю, нарізаючи маленькими кубиками, і перемішуємо її з фаршем. Вибиваємо сюди яйце і додаємо подрібнену зелень петрушки та спеції.
- Натираємо кабачок на терці, відтискаємо, щоб позбутись зайвої рідини, та додаємо до суміші. Усе ретельно перемішуємо.
- Формуємо невеликі кульки.
- Встановлюємо друшляк на каструлю з киплячою водою. Викладаємо сформовані тефтелі на дно друшляка, накриваємо кришкою та готуємо на парі приблизно 30 – 40 хвилин.
Тим часом приготуємо соус.
- Виливаємо оцет у каструлю і доводимо до кипіння. Додаємо мед, сіль та варимо на слабкому вогні впродовж 5 хвилин.
- Знімаємо каструлю з вогню, додаємо подрібнений часник та пластівці чилі.
- Охолоджуємо соус до кімнатної температури.
- Готові курячі тефтелі поливаємо зверху соусом та подаємо з гарніром. Смачного!
Запечений кролик із картоплею та томатами
Запечений кролик із картоплею та томатами / Фото Shutterstock
Інгредієнти:
– 600 грамів кролика;– 800 грамів картоплі;
– 2 – 3 невеликі помідори;
– 1 середня цибулина;
– 150 мілілітрів сметани;
– 3 зубки часнику;
– 250 мілілітрів води;
– сухі трави, сіль, перець на ваш смак.
Приготування:
- Ретельно миємо та нарізаємо м'ясо на шматочки.
- Солимо, перчимо (за бажанням – додаємо спеції для м'яса) та залишаємо маринуватись на пів години.
- Нарізаємо цибулю невеликими кубиками, а помідори розрізаємо навпіл. Очищену картоплю нарізаємо четвертинками.
- Викладаємо картоплю, помідори та цибулю у форму для запікання. Посипаємо сіллю до смаку. Зверху викладаємо шматочки кролика.
- В окремій мисці змішуємо сметану, сухі трави, сіль та перець. До сметани додаємо подрібнений часник, воду та ретельно перемішуємо.
- Поливаємо кролика отриманою сумішшю. Загалом рідина має займати 2/3 форми, тому, якщо потрібно, долийте ще води.
- Розігріваємо духовку до +180 градусів. Накриваємо страву фольгою та ставимо у духовку запікатися на 40 хвилин.
- Потім знімаємо фольгу та запікаємо страву ще близько години, щоб м'ясо підрум'янилось. У процесі приготування шматочки кролика можна перевертати, аби вони ретельно пропеклись.
- Виймаємо страву з духовки та залишаємо на кілька хвилин, аби вона трохи охолола.
Готуйте та їжте із задоволенням. Смачного!