Журавлина – з чим їсти, користь і шкода смачної ягоди
Журавлина достатньо кисла ягода, але у стравах вона має властивість підкреслювати основні інгредієнти та виділяти їх за смаком. Заморозьте журавлину та готуйте з неї смачні морси, десерти або салати цілий рік!
Журавлина – надзвичайно корисна ягода, котру можна зберігати як у свіжому, так і замороженому вигляді й вона не буде втрачати своїх вітамінів.
Читайте також Як спекти калиту на Андрія: рецепт
У 100 г свіжої журавлини 26 ккал, а сушеної – 308 ккал.
До речі, сушена журавлина надзвичайно смачно поєднується у салатах зі шпинатом, грушею та куркою.
Користь і шкода
У журавлині міститься багато корисних для людського організму вітамінів та мінералів таких як аскорбінова кислота, органічні кислоти, цукри вітаміни В1,В2, В5, В6, РР, К1, калій та залізо.
Лікарі рекомендують вживати журавлину для підвищення імунітету, профілактики цинги, лікування простуди, захворювання нирок та сечовивідних шляхів.
Проте, якщо у вас підвищена кислотні – будьте обережні із вживанням журавлини, адже вона стимулює виділення шлункового соку.
Ягода має властивість знижувати холестерин та перешкоджає формування тромбів.
З чим їсти та, що приготувати
З журавлини готують смачні морси, соки, киселі та навіть лікери. Згадайте тільки відомий журавлиновий соус, котрий подають до французького пате або американської індички на День Подяки.
Українські господині закручують з журавлини джеми та варення на зиму, заморожують її свіжою на компоти або для випічки.