Свято Андрія традиційно святкую 13 грудня, а ворожать в ніч з 12 на 13 число. Забава, дівочі ворожіння, галас та сміх – ось як проходить святкування.

За українськими традиціями хлопці в ніч на Андрія бешкетують, а дівчата ворожать на судженого та на заміжжя.

Калитою колись називали свято Андрія, а випечена кругла калита символізувала сонце. В тодішніх обрядах використовувалась також кочерга та сажа, яка пов'язана з вогнем, який теж шанували не менше ніж сонце.

Тісто на калиту дівчата замішували по черзі, від старшої до наймолодшої, випікали та підвішували на червоний пасок. Далі, разом з хлопцями гралися у гру, в якій хлопці по черзі повинні були відкусити шматок здоби. Тим кому не вдалось відкусити калиту, змащували сажею, а кому вдалося скуштувати калиту, величали Андріями, на голову їм дівчата одягали вінки з барвінку, прикрашені колосками жита, пшениці, пучечками калини та цілували в уста.

Читайте також Рецепт дня: штоллен – німецький різдвяний кекс

Гайда готувати калиту на вечорниці разом!

  1. Розігрійте духовку до 180 градусів та підготуйте все перед початком особливого приготування солодкої здоби.
  2. Найкраще готувати калиту руками, але й міксером можна теж скористатись. Отож змішайте всі інгредієнти для калити у мисці, у вас вийде досить липке тісто.
  3. Велике деко для випікання калити змастіть маслом та вилийте в нього тісто надаючи форму диску з не надто великою діркою всередині. Щоб вам було зручно її формувати – змастіть руки олією.
  4. Зверху посипте калиту горіхами та маком.
  5. Випікайте калиту 25-35 хвилин до золотистої скоринки та готовності.
  6. Обов'язково змастіть калиту медом доки та ще гаряча. Після повного охолодження повторіть змащування медом.

Калита готова та на неї можна зачіпати червону стрічку або жіночий пасок – веселої вам забави та гарних вечорниць!