Мандарини – як правильно обрати, користь і шкода ароматних цитрусових
Мабуть, у кожного з нас аромат мандаринок одразу асоціюються із подарунками, святковим настроєм та Новим Роком! Ми підготували для вас цікаву інформацію про мандарини, їхні корисні властивості та розповімо кому потрібно вживати ці фрукти з обережністю. Все найцікавіше про мандаринки – далі у матеріалі SmachnoNews.
Мандарини – одній з найпопулярніших фруктів у зимовий період, адже їхній запах ніби промовляє, що свята вже близько!
У 100 г мандаринок 33 ккал, з них 7,5 г вуглеводів, 0,8 г білка та 0,2 г жирів.
Читайте також Сервірування столу на Новий рік 2021: ідеї на будь-який смак
Існує багато сортів мандаринів, грузинські мандарини найбільш екологічно чисті, іспанські – завжди солодкі, а турецькі – кислі. Марокканські мандарини завжди соковиті й солодкі, а ізраїльські без кісточок, щоправда, останні з'являються ближче до середини зими.
За кольором мандарини діляться так:
– жовті, яких найбільше, серед них фрукти з Ізраїлю, Марокко, Туреччини, сорт Денси;
– червоні – Клементин, Мінеола, Робінсон, Тангор;
– зелені – філіппінські.
Сорти мандаринів
Щоб обрати хороші та смачні мандарини потрібно перш за все звернути уваги на колір шкірки, вона має бути без плям – вони свідчать про хворобу фрукта. Мандаринка не має бути липкою, а ненатуральний восковий блиск шкірки фрукта означає, що його обробили фунгіцидами.
Поверхня хорошого мандарину повинна бути шорсткою від природи.
Не радимо вживати мандарини при натисканні на яких залишаються сліди пальців – вони переморожені. А якщо на шкірці мандаринок помітні сліди личинок – це плодова муха, котра харчується шкірками овочів і фруктів. Потрапляння цих паразитів до людського організму може викликати сильне харчове отруєння.
Найкращий показник свіжості мандаринок – це сік, що бризкає зі шкурки при легкому натисненні, а якщо вона легко відстає від плоду – мандарин стиглий.
Користь і шкода мандаринок
Окрім яскраво вираженого аромату у мандаринах велика кількість вітаміну С, D та К. У 200 грамах мандаринів міститься 14% добової норми клітковини, а також кальцій, магній та залізо.
Мандарини складаються з великої кількості води, поліфенолів та флавоноїдів, котрі такі корисні для кишкової мікробіоти. Якщо вживати мандарини з м'яким сиром, жири допоможуть каротиноїдам засвоїтися в кишківнику.
Проте, важливо пам'ятати, що перед вживанням мандаринів їх потрібно ретельно помити водою, а далі вже переходити до чищення.
У шкірці цієї вітамінної бомби криється багато шкідливих для людини хімікатів, адже перевізники покривають її етиленом – токсичною речовиною, що здатна накопичуватись в печінці.
Також не можна чистити мандарини зубами!
Окрім корисних властивостей мандаринів потрібно остерігатися людям із виразкою шлунку і дванадцятипалої кишки, гастритом та підвищеною кислотністю. Вони подразнюють нирки та слизову оболонку шлунку й кишківника, лікарі не рекомендують вживати їх при холециститі, гепатиті та гострому нефриті.