Мандарини – одній з найпопулярніших фруктів у зимовий період, адже їхній запах ніби промовляє, що свята вже близько!

У 100 г мандаринок 33 ккал, з них 7,5 г вуглеводів, 0,8 г білка та 0,2 г жирів.

Читайте також Сервірування столу на Новий рік 2021: ідеї на будь-який смак

Існує багато сортів мандаринів, грузинські мандарини найбільш екологічно чисті, іспанські – завжди солодкі, а турецькі – кислі. Марокканські мандарини завжди соковиті й солодкі, а ізраїльські без кісточок, щоправда, останні з'являються ближче до середини зими.

За кольором мандарини діляться так:
– жовті, яких найбільше, серед них фрукти з Ізраїлю, Марокко, Туреччини, сорт Денси;
– червоні – Клементин, Мінеола, Робінсон, Тангор;
– зелені – філіппінські.

Сорти мандаринів

Щоб обрати хороші та смачні мандарини потрібно перш за все звернути уваги на колір шкірки, вона має бути без плям – вони свідчать про хворобу фрукта. Мандаринка не має бути липкою, а ненатуральний восковий блиск шкірки фрукта означає, що його обробили фунгіцидами.

Поверхня хорошого мандарину повинна бути шорсткою від природи.

Обираємо мандарини

Не радимо вживати мандарини при натисканні на яких залишаються сліди пальців – вони переморожені. А якщо на шкірці мандаринок помітні сліди личинок – це плодова муха, котра харчується шкірками овочів і фруктів. Потрапляння цих паразитів до людського організму може викликати сильне харчове отруєння.

Найкращий показник свіжості мандаринок – це сік, що бризкає зі шкурки при легкому натисненні, а якщо вона легко відстає від плоду – мандарин стиглий.

Користь і шкода мандаринок

Окрім яскраво вираженого аромату у мандаринах велика кількість вітаміну С, D та К. У 200 грамах мандаринів міститься 14% добової норми клітковини, а також кальцій, магній та залізо.

Мандарини складаються з великої кількості води, поліфенолів та флавоноїдів, котрі такі корисні для кишкової мікробіоти. Якщо вживати мандарини з м'яким сиром, жири допоможуть каротиноїдам засвоїтися в кишківнику.

Проте, важливо пам'ятати, що перед вживанням мандаринів їх потрібно ретельно помити водою, а далі вже переходити до чищення.

У шкірці цієї вітамінної бомби криється багато шкідливих для людини хімікатів, адже перевізники покривають її етиленом – токсичною речовиною, що здатна накопичуватись в печінці.

Також не можна чистити мандарини зубами!

Окрім корисних властивостей мандаринів потрібно остерігатися людям із виразкою шлунку і дванадцятипалої кишки, гастритом та підвищеною кислотністю. Вони подразнюють нирки та слизову оболонку шлунку й кишківника, лікарі не рекомендують вживати їх при холециститі, гепатиті та гострому нефриті.