Справжній осінній суп: готуємо з цибулі
Джерело:
інстаграм Валі СаєнкоХоч його і називають французьким цибулевим супом, який входить до класичної кухні цієї країни, українці з легкістю можуть приготувати його вдома без будь-яких труднощів. Ріпчастої цибулі в нас багато, та й вершкове масло знайдеться.
Окрім того, що він ситний та зігріваючий, цибулевий суп називають ще похмільним. Всі процеси приготування першої страви зрозумілі навіть для початківця, а результат вартує трьох зірок Мішлен.
Читайте також Найніжніші гомілки без шкіри у вершковому соусі: дієтичний рецепт
Трішки солодкуватий від карамелізації цибулі, з хрусткими грінками і сирною шапкою. Це дуже смачно, хоч і не на кожний день.
Цибулю бажано брати білу, вона більш смачна та ніжна. Але це не принципово, адже цей суп готують з різних сортів цибулі, навіть з порею.
Рецепт цибулевого супу
- Час: 3 – 4 години
- Порції: 3 – 4
– 1 кілограм цибулі;
– 50 грамів вершкового масла;
– 1,5 літра бульйону;
– 50 грамів білого сухого вина або хересу;
– 3 гілочки чебрецю;
– багет;
– твердий сир;
– сіль;
– білий або чорний мелений перець.
Приготування:
- Цибулю чистимо і нарізаємо півкільцями. В розігрітій сковорідці топимо вершкове масло і починаємо смажити цибулю на середньому вогні. Це один із самих важливих етапів. Потрібно карамелізувати цибулю, щоб вона "віддала" свій цукор і смак супу. Важливо не поспішати. На цей процес може піти 30 – 40 хвилин.
Цибулевий суп / Фото з особистого архіву Валентини Саєнко
- Далі наливаємо алкоголь, даємо йому випаритись 3 – 5 хвилин і додаємо грам 300 бульйону (краще обрати курячий). Слідом чебрець і на повільному вогні тушкуємо, періодично помішуючи.
- ⠀
- На цьому етапі суп має добре потемніти. Виварюємо бульйон, на це піде хвилин 20 – 30. Масі потрібно стати густою. Далі додаємо ще грамів 300 бульйону і знову уварюємо. Як тільки маса загустіє – додаємо решту бульйону, уварюємо приблизно вдвічі. Солимо і перчимо.
- ⠀
- Бажано запекти суп порційно, викладаючи в креманки шарами: суп, сир, грінки, сир. Сир краще брати Грюйер, або будь-який твердий. Чудово підійде навіть пармезан. Просто, щоб сир розплавився і потік. До легкої скоринки.⠀
- Якщо порційних креманок немає, то просто подаємо гарячий суп, посипавши сиром.
Смачного!