Страви, які передавалися роками: стародавні лемківські рецепти

25 липня 2023, 14:03
Читать новость на русском

В українській кухні є багато цікавих рецептів з різних регіонів країни. Сьогодні ми познайомимо вас із лемківською кухнею.

24 канал підготував три рецепти лемківської кухні, які точно зможе приготувати кожен. Ми навчимо вас як подати деруни в горщиках, поділимося рецептом смажених пиріжків та лемківських фучок з квашеної капусти.

Читайте також Бургер і не тільки: що можна приготувати з яловичої котлети

Фучки – традиційна лемківська страва, як оладки

  • Час: 30 хвилин
  • Порції: 2
Інгредієнти:
 – 250 грамів квашеної капусти;
 – 200 грамів борошна;
 – 250 грамів молока;
 – 1 ріпчаста цибуля;
 – 3 курячих яйця;
 – сіль;
 – половина чайної ложки цукру;
 – ¼ чайної ложки соди;
 – олія.

Приготування:

  • У мисці з'єднуємо курячі яйця, сіль, цукор і добре збиваємо. Борошно просіюємо в окремий посуд, додаємо соду. Змішуємо все з яйцями.
  • Маса вийде дуже густа, тому потрібно вливати молоко частинами та помішувати, щоб досягти однорідності.
  • Квашену капусту покладіть у друшляк і дайте стекти рідині, потім трохи відіжміть, щоб прибрати вологу. Цибулю нарізаємо дрібними шматочками.
  • Додаємо капусту і цибулю в готове тісто. Ретельно перемішуємо та даємо постояти 10 – 20 хвилин.
  • Розігріваємо сковороду з олією на помірному вогні. Фучки викладаємо на сковороду ложкою і смажимо золотистого кольору з двох сторін.
  • Викладаємо все на тарілку і подаємо зі сметаною чи грибним соусом. Зверху можна посипати зеленню.

Смачного!

Бандуряники – смачніші за деруни

  • Час: 45 хвилин
  • Порції: 4
Інгредієнти:
– 500 грамів картоплі;
– 2 ріпчасті цибулі;
– 1 сире куряче яйце;
– 3 столові ложки пшеничного борошна;
– 250 грамів грибів;
– 150 грамів сметани;
– 2 зубчики часнику;
– 100 грамів твердого сиру;
– сіль;
– чорний мелений перець;
– улюблена зелень для подачі.

Приготування:

  • Одну цибулю та картоплю натріть на тертці. Частину картоплі бажано терти на дрібній тертці та частину на більш крупній — для різної фракції. Додаємо яйце та пшеничне борошно, трішки солі, чорного меленого перцю.
  • Формуємо деруни та обсмажуємо на розігрітій сковорідці з олією.
  • Готові бандуряники (деруни) складаємо в посуд, в якому можна запікати.
  • Для соусу гриби нарізаємо (якщо використовуємо гливи, то нариваємо), другу цибулину нарізаємо півкільцями і смажимо на тій самій сковорідці.
  • Спочатку цибулю 2 хвилинки, а потім додаємо гриби. Через 3 – 4 хвилини додаємо вичавлений часник, солимо та перчимо. Смажимо до рум'яності.
  • Наприкінці додаємо сметану і трішки (100 грамів) води. Через хвилину знімаємо з вогню.
  • Заливаємо бандуряники зверху грибним соусом, натираємо сиром і запікаємо 10 – 15 хвилин в духовці при 180 градусах.

Смачного!

Пиріжки, смажені з начинкою

  • Час: 40 хвилин
  • Порції: 4
Інгредієнти:
 – 500 грамів кефіру або домашнього кислого молока;
 – 50 грамів свіжих дріжджів;
 – 1 ложка соди;
 – 1 куряче яйце;
 – борошно;
 – олія.
Для начинки:
 – картопля або домашній сир.

Приготування:

  • У великій мисці замішуємо тісто, як на вареники. Борошна потрібно додавати стільки, скільки забере тісто.
  • Для начинки можете обирати відварену картоплю, квасолю тушковану з овочами, кисломолочний домашній сир або сливки чи вишні.
  • Розкачуємо тісто, формуємо малі пляцки, викладаємо начинку і защипаємо пиріжки.
  • Смажимо їх на сковорідці з розігрітою олією, як котлети, обертаючи.
  • Перекладаємо на паперовий рушник, аби позбутися зайвого жиру.

Смачного!

Сподобався рецепт? Спробуйте також приготувати хрумкі огірки на зиму із зернами гірчиці.