Як готують курятину в Італії, Грузії, Японії та Україні: традиційні рецепти

16 березня 2021, 17:43
Читать новость на русском
СПЕЦПРОЄКТ

Курятина – універсальний продукт, якому відведено почесне місце в усіх кухнях світу. Ми дібрали для вас рецепти найпопулярніших страв італійської, грузинської, японської та української кухонь, які стануть сімейними й у вашій родині.

Куряче м’ясо – не лише поживне, а й легке у приготуванні. Курятину не потрібно довго маринувати чи відбивати, адже її структура й без того ніжна та делікатна.

Читайте також Небанальні рецепти з курятиною: варимо, смажимо, запікаємо, грилюємо

У різних кухнях світу існує безліч страв із використанням курячого м’яса, яке чудово поєднується з найрізноманітнішими інгредієнтами. Пропонуємо сьогодні 4 рецепти родом з Італії, Грузії, Японії та, звісно, України.

Салат "Цезар" із курятиною по-італійськи

  • Час: 35 хвилин
  • Порції: 4

Салат "Цезар" / Shutterstok

Інгредієнти:
– 2 курячих філе ТМ "Наша Ряба";
– пучок салату ромен;
– 50 г сиру пармезан;
– 10 помідорів чері;
– 10 – 15 г вершкового масла;
– половинка білого багета;
– 2 зубчики часнику;
– оливкова олія для смаження;
– сіль, чорний мелений перець.
Для заправки:
– 2 сирих жовтки;
– 2 ч. л вустерського соусу;
– 2 ст. л лимонного соку;
– 3 ст. л оливкової олії;
– сіль, чорний мелений перець на ваш смак.

Приготування:

  1. Ретельно помийте куряче філе, просушіть паперовим рушником, посоліть і поперчіть.
  2. Розігрійте сковорідку з грудочкою вершкового масла та 1 ст. л оливкової олії. Обсмажте на сковорідці куряче філе з обох сторін до готовності.
  3. Для крутонів (сухариків) розігрійте на сковорідці оливкову олію, додайте вичавлений часник. Коли часник зарум’яниться, приберіть його зі сковорідки.
  4. Викладіть на сковорідку нарізаний кубиками багет. Коли вони стануть золотавими та хрусткими – посоліть. Можна приправити крутони спеціями.
  5. Викладіть готові крутони на паперовий рушник, щоб він увібрав зайвий жир.
  6. Листя салату ромен промийте водою, обсушіть на паперовому рушнику.
  7. Помийте помідори, розріжте кожен навпіл.
  8. Сир натріть на грубій тертці.
  9. Для заправки жовтки змішайте з лимонним соком, оливковою олією, вустерським соусом, сіллю та перцем. Відправте заправку на деякий час до холодильника.
  10. Готове куряче філе наріжте невеликими шматочками.
  11. До великої салатниці викладіть грубо нарізаний ромен, на нього куряче м’ясо, помідори та крутони.
  12. Полийте салат охолодженою заправкою та посипте тертим пармезаном.
  13. Готовий салат одразу подавайте до столу. Смачного!

Котлета по-київськи (Україна)

  • Час: 45 хвилин
  • Порції: 1

Котлета по-київськи / Shutterstok

Інгредієнти:
– 180 – 200 г курячого філе ТМ "Наша Ряба";
– 15 г вершкового масла;
– 2 гілочки свіжого кропу;
– 1 ст. л борошна;
– 2 ст. л панірувальних сухарів;
– 1 яйце;
– сіль, чорний мелений перець на ваш смак;
– олія для фритюру.

Приготування:

  1. Розігрійте фритюрницю з олією до 180 градусів.
  2. Розріжте куряче філе уздовж, відбийте молотком, попередньо накривши шаром харчової плівки. Сформуйте з курячого філе овал.
  3. Змішайте вершкове масло із сіллю та дрібно нарізаним кропом. Викладіть кульку з масла в центр курячого філе. Складіть котлету конвертом і покладіть до морозилки на 10 – 15 хвилин.
  4. Куряче яйце вибийте до миски й виделкою збийте до однорідної консистенції.
  5. Обкачайте котлету в борошні, яйці та панірувальних сухарях.
  6. Обсмажте котлету у фритюрі до золотавої скоринки, а потім відправте ще на 5 – 7 хвилин до духовки, розігрітої до 200 градусів.
  7. Коли поверхня котлети вкриється прозорими пухирцями – страва готова.
  8. Подавайте котлету по-київськи гарячою з ніжним картопляним пюре та вершковим маслом. Смачного!

Чкмерулі – курка у вершковому соусі (Грузія)

  • Час: 45 хвилин
  • Порції: 4 порції

Чкмерулі / Shutterstok

Інгредієнти:
– куряча тушка ТМ "Наша Ряба";
– 30 г зелені кінзи;
– 6 зубчиків часнику;
– 30 г зелені петрушки;
– 500 мл вершків жирністю 20 – 26 %;
– 5 г сухої суміші хмелі-сунелі;
– 200 мл води;
– сіль, чорний мелений перець на ваш смак;
– 1 ст. л олії.

Приготування:

  1. Ретельно помийте курячу тушку та обсушіть паперовим рушником. Зріжте зайву шкіру. Розріжте тушку на 4 частини, відбийте кожну молотком і натріть сіллю. Відбиті шматочки курки поперчіть і змастіть олією.
  2. Для соусу почистіть і наріжте зубчики часнику, викладіть до миски. Зелень петрушки та кінзи дрібно наріжте, додайте до часнику. Вилийте до зелені вершки, посоліть і поперчіть на свій смак.
  3. Ретельно перемішайте соус. Додайте води, хмелі-сунелі, знову перемішайте до однорідності й залиште настоятися.
  4. Викладіть на розігріту сковорідку шматочки курки й обсмажте з обох боків на середньому вогні до напівготовності.
  5. Перекладіть курку до скляної чи керамічної вогнетривкої форми, полийте соусом і поставте до духовки на 20 – 25 хвилин запікатися при температурі 190 градусів.
  6. Страву подавайте до столу гарячою. Смачного!

Ґьодзе – японські пельмені з курятиною

  • Час: 40 – 50 хвилин
  • Порції: 2

Ґьодзе / Shutterstok

Інгредієнти для тіста:
– 100 грамів пшеничного борошна;
– 100 грамів борошна з твердих сортів пшениці;
– 100 мл окропу;
– сіль на ваш смак.
Для начинки:
– 300 – 400 г курячого фаршу "Соковитий" ТМ "Наша Ряба";
– 1 маленька ріпчаста цибулина;
– зелена цибуля на ваш смак;
– 1 ч. л натертого свіжого імбиру;
– 50 г пекінської капусти;
– 1 зубчик часнику;
– соєвий соус на ваш смак;
– 1 ч. л кунжутної чи оливкової олії;
– приправа "5 китайських спецій" на ваш смак;
– саке на ваш смак;
– цукор на ваш смак;
– зелень на ваш смак.

Приготування:

  1. Для тіста на ґьодзе просійте борошно до глибокої миски крізь дрібне сито, щоб не було грудочок. З’єднайте обидва види борошна, додайте дрібку солі й залийте окропом.
  2. Спочатку тісто перемішайте ложкою, далі вимішуйте руками. Щоб отримати правильну консистенцію, тісто слід місити не менш ніж 5 хвилин.
  3. Загорніть готове заварне тісто в харчову плівку й залиште відпочити на 10 – 15 хвилин при кімнатній температурі.
  4. Для начинки змішайте попередньо подрібнені інгредієнти: курячий фарш, ріпчасту цибулю, зелену цибулю, свіжий тертий імбир, пекінську капусту, часник, соєвий соус, 5 китайських спецій, саке та цукор. Ретельно вимішайте начинку ложкою.
  5. Ще раз вимісіть тісто й розділіть його на 15 шматочків. Кожен шматочок розкачайте в кружечок завтовшки 1 міліметр – не тонше, щоб не зіпсувати ґьодзе!
  6. Викладіть начинку на кружечки, добре защипніть краї.
  7. Спершу обсмажте ґьодзе на сковорідці з кунжутною чи оливковою олією. Далі налийте до сковорідки води й пропарте ґьодзе під протягом 6 хвилин, щоб вони повністю приготувалися, а вода випарувалася. Або ж, якщо маєте пароварку, доготуйте страву в ній.
  8. Подавайте ґьодзе гарячими із заправкою із соєвого соусу, кунжутної олії, 5 китайських спецій, чилі та імбиру. Смачного!