Кіноа – що це, як готувати та яка користь крупи

24 листопада 2020, 17:52
Читать новость на русском

Кіноа все більше набирає популярності в Україні, її вживають вегетаріанці, люди з ожирінням та спортсмени. Чим корисна кіноа та, що з неї можна приготувати – розповідаємо прямо зараз!

Кіноа – це безглютенова крупа з низьким глікемічним індексом родом з Південної Америки. Ще з давніх-давен індіанці вважали її зернята священними.

Рецепт на сніданок Солодка кіноа зі смаженою грушею

Користь і шкода кіноа

Зараз найчастіше кіноа вживають люди з непереносністю глютену, вегетаріанці, спортсмени та ті хто намагається схуднути. Також дієтологи радять вживати кашу кіноа людям з цукровим діабетом, хворобами серцево-судинної системи або ожирінням.

Зернятка кіноа можуть бути різних кольорів: червоними, білими, чорними та навіть фіолетовими. У 100 грамах кіноа всього 368 ккал, з них вуглеводи – 64,2 г, жири – 6,1 г, білки – 14,1 г та харчові волокна – 7 г. На смак кіноа має вершково-горіхові нотки, чимось нагадує нешліфований рис.

Кіноа – дієтична крупа

Кіноа містить високий вміст клітковини та білка, у ній багато фосфору, кальцію, калію, цинку, заліза та вітамінів групи В.

Як таких протипоказань щодо вживання кіноа для людей не має, але лікарі радять перед вживанням каші проконсультуватись зі спеціалістами, адже є категорії осіб схильні до алергії (маленькі діти та годуючі матусі).

Як готувати кіноа

Перед початком приготування кіноа потрібно ретельно промити холодною водою. Трішки просушіть кашу та приступайте до варіння.

Як зварити кіноа

У каструлю налийте води у співвідношенні 1:2, тобто 1 склянка каші та дві склянки води.

Варіть кіноа на маленькому вогні протягом 15 хвилин або доки не випарується вода в каструлі. На свій смак ви можете додати до каші вершкового масла та спецій.

Щоб підсилити смак кіноа її можна обсмажити на сковорідці.

З чим і як їсти кіноа

Кашу кіноа частенька варять як основний гарнір до страви. Її заправляють різноманітними духмяними спеціями або соусом.

Салат з кіноа та авокадо

Кіноа можна змішувати з різноманітними овочами, подавати до м'яса та риби. Якщо у вас залишилось кілька ложок каші після основного прийому їжі, ви з легкістю можете додати кіноа до холодного салату – він смакуватиме ще смачніше!