Відроджуємо українське: домашній хліб на хмельовій захвасці
26 жовтня 2021,
23:12
Читать новость на русском
Джерело:
Практична кухняХліб – невід'ємна частина нашої культури, яку наші предки плекали століттями. Домашній хліб, спечений власноруч, завжди має особливий смак.
У давнину хліб замішували на заквасці, до якої додавали шишки хмелю. Завдяки цьому він отримував особливі запах та смак і довго лишався свіжим.
Цікаво Bocuse d'Or Ukraine: як під Києвом випробовували найкращих кухарів України
Приготування хліба на хмелю не вимагає багато часу та особливих умінь. Тож потіште себе та родину його неймовірним смаком!
Хліб на хмельовій заквасці
Особливий хліб / Фото Unsplash
Закваска
Інгредієнти:
- 16 грамів шишок хмелю;
- 400 мілілітрів гарячої води;
- 1 столова ложка меду;
- 150 грамів житнього борошна.
Приготування:
- Шишки хмелю заливаємо окропом, накриваємо й залишаємо на ½ години.
- Переціджуємо, додаємо борошно та мед.
- Накриваємо тканиною й залишаємо на 2 доби (процес бродіння залежить від температури в приміщенні).
- Переливаємо до слоїка, накриваємо кришкою з отворами й ставимо до холодильника.
Опара
Інгредієнти:
- 1 склянка пшеничного борошна;
- 3 склянки гарячої води;
- 4 столові ложки хмелевої закваски.
Приготування:
- Додаємо в борошно гарячу воду й перемішуємо. Коли борошно трохи охолоне – додаємо закваску.
- Накриваємо тканиною й залишаємо на 3 – 4 години.
Тісто
Інгредієнти:
- 800 грамів пшеничного борошна;
- ½ склянки води;
- 1 чайна ложка солі.
Приготування:
- Вливаємо до борошна воду та опару, додаємо сіль. Місимо тісто 10 хвилин.
- Накриваємо та залишаємо на 10 – 12 годин або ніч.
- Вимішуємо тісто на стільниці, трішки підсипаючи борошно. Формуємо хліб і накриваємо його тканиною.
- Нагріваємо в духовці порожню гусятницю протягом 45 хвилин при температурі 230 градусів.
- Перекладаємо хліб до гарячої гусятниці й випікаємо 45 хвилин при тій же температурі.
- Вимикаємо духовку, але не виймаємо хліб ще 30 хвилин.
- Виймаємо хліб, прикриваємо чистим рушником і чекаємо, доки охолоне.
Смачного!