Відбірковий тур Bocuse d'Or Ukraine відбувся у червні в Кулінарному центрі МХП, а вже фіналіста обирали в "КиївЕкспоПлазі" (село Березівка). Під час конкурсу вже знані кухарі та аматори мали змогу прослідкувати за перебігом змагання та повчитися кулінарії не тільки в теорії, а й на практиці.

До теми Нещодавно завершився фестиваль "InRestFest'2021" за підтримки ТМ "KURATOR": чим він запам'ятався

Знакову подію відвідали й ми, щоб дізнатися, як цей захід вплине на розвиток гастротуризму та коли до України завітає "Червоний гід "Мішлен"".

Шлях України до Bocuse d'Or

Французький шеф-кухар Поль Бокюз заснував професійний конкурс Bocuse d'Or ще 1987 року. Однак наша країна приєдналася до нього лише торік. Президент українського конкурсу Євген Корольов раніше й сам хотів спробувати свої сили в міжнародних змаганнях, але йому відмовляли, бо України не було серед учасників. Тоді в Євгена й виникла ідея укласти угоду з головним офісом Bocuse d’Or.

Технічні судді оцінювали учасників під час процесу приготування їжі / Фото 24 канал

І от 2021 року в Україні відбувся перший нацвідбір на Bocuse d'Or Europe. Вісім кандидатів-фіналістів із різних регіонів разом із помічниками мали за 5 годин 35 хвилин приготувати рибну та м'ясну страви, а потім презентувати їх дегустаційному журі. Технічні судді оцінювали учасників під час процесу приготування їжі.

Серед учасників була лише одна представниця прекрасної статі – киянка Елеонора Баранова. На думку Євгена Корольова, цьогоріч більшість жінок-кулінарів вирішили відвідати конкурс у ролі спостерігачів, але вже наступного року його учасниць побільшає.

Елеонора брала участь у багатьох міжнародних конкурсах. Ми з нею перетиналися в Гамбурзі. У неї є досвід та мотивація. І вона – найсміливіша, бо виступала першою перед журі, – похвалився учасницею президент конкурсу.

Майстер-класи та народні дегустації

На великій сцені проходили не лише кулінарні змагання, а й майстер-класи. Так, француз Кзав'є Бурйо приготував тріску в топленому маслі з картоплею бушон, а португалець Мігель Роша Віейра – томати в різних текстурах.

У великій залі провів майстер-клас і президент конкурсу Євген Корольов. Він приготував яловичий тартар та котлету по-київськи. Для другої страви Корольов використав куряче філе ТМ "Куратор", золотого партнера Bocuse d'Or Ukraine.

ТМ "Куратор" золотий партнер Bocuse d’Or Ukraine / Фото 24 канал

Артур Казарицький з Естонії поділився рецептом овочевого рагу, яке готував на Великому фіналі Bocuse d'Or 2021. Також кулінар розповів, які завдання були на конкурсі цього року.

Для першої подачі ми мали приготувати три страви на виніс: закуску, основну страву та десерт. Для другої подачі – лопатку (частину яловичого окосту, – 24 канал). Наша команда зробила рагу на основі овочів, а на десерт – помідори чері в солодкому вині та яблучному соку, – розповів Артур Казарницький.

Усі охочі продегустували овочеве рагу та поставили естонському шеф-кухареві запитання.

Тим часом бартендерка Юлія Терлецька приготувала до страви колеги коктейль на основі трав. Його скуштували й сам Артур Казарницький, і відвідувачі заходу.

Від аматора до кулінарного гуру

У сусідній залі ділилися досвідом провідні кулінари країни, а учасники воркшопів мали нагоду відчути себе шеф-кухарями. Партнери заходу частували відвідувачів морозивом, тортами та бургерами.

Спеціаліст зі стандартизації та сертифікації Олена Поліщук розповіла про НАССР – систему аналізів ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Під час свого виступу експертка згадала, як український хореограф Влад Яма потрапив до лікарні через помилку в ресторані.

У меню не було зазначено, що для приготування карамелі використовували мед. А в танцівника саме на нього – алергія. У Ями почався набряк (Квінке, – 24 канал). Викликали швидку. Власникам ресторану пощастило, що хореограф не тегнув це місце, – зауважила напівжартома пані Поліщук, закликавши слухачів ураховувати під час роботи всі можливі ризики.

Рецепт від посла української кухні

Віталій Гуралевич, бренд-амбасадор ТМ "Куратор" та посол української кухні у світі, навчив 30 учасників воркшопу готувати карамелізовану курку в устричному соусі з ерингами та салатом. Для страви шеф-дипломат використав заздалегідь розморожені курячі стріпси "Куратор".

Віталій Гуралевич, бренд-амбасадор ТМ "Куратор" / Фото 24 канал

Я обрав цю страву, адже поєднання курятини та грибів – досить відоме в українській кухні. Єдине – я замінив звичний білий гриб на королівський устричний еринг, – пояснив кулінар.

У кожного учасника воркшопу на столі був набір продуктів, у тому числі й для декорування. Уже готові курку та гриби учасникам воркшопу передали у термопосуді. За 10 хвилин цю страву високої кухні можна подати гостю, запевнив амбасадор ТМ "Куратор".

Воркшоп посла української кухні у світі відвідала переможниця першого сезону "МастерШефа" Світлана Шептуха. За її словами, шеф-дипломат вразив її ще під час презентації казахської кухні. Тому вона й вирішила відвідати його майстер-клас. "Як він бачить сучасну кулінарію і яку техніку має!" – не приховувала свого захвату пані Шептуха.

Прихід "Мішлен" і розвиток гастротуризму

Серед експертів та суддів конкурсу було чимало кухарів із мішленівських ресторанів. Однак до України "Червоний гід" і досі не зайшов.

"Мішлен" прийде, коли МЗС та наше посольство у Франції домовляться про це з головним офісом ресторанного рейтингу. А поки що останні два роки мішленівські інспектори їздять до України й оцінюють роботу шеф-кухарів, – зауважив президент Bocuse d'Or Ukraine Євген Корольов.

Цей конкурс допоможе українській кухні вийти на світовий рівень, упевнений бренд-амбасадор ТМ "Куратор" Віталій Гуралевич.

"Завдяки Bocuse d'Or ще більше закордонних шефів дізнаються про Україну, бо ми комунікуємо із шефами мішленівських ресторанів. Цей конкурс гуртує світову кулінарну спільноту й допомагає розвивати гастротуризм в країні", – наголосив шеф-дипломат.

Цікаві факти

У січні 1987 року французький шеф-кухар і ресторатор Поль Бокюз заснував гастрономічний конкурс Bocuse d’Or. Згідно з регламентом, кожна країна – учасниця конкурсу спершу проводить національний відбір, щоб визначити представника для наступного етапу. Наразі існує чотири континентальні події:

  • Bocuse d'Or Європа,
  • Bocuse d'Or Північна та Південна Америка,
  • Bocuse d'Or Азіатсько-Тихоокеанський регіон,
  • Bocuse d'Or Африка.

Великий фінал змагань проходить у французькому Ліоні. До нього потрапляють 24 кухарі – по одному від кожної з країн-учасниць. Європейський фінал Bocuse d’Or 2022 відбудеться 23 та 24 березня в Будапешті.