Укр Рус
30 червня, 12:14
2

Справжній грузинський соус з українських продуктів: рецепт сацебелі

Джерело:

1000 меню

Витончене поєднання стиглих помідорів, перцю, часнику, трав та спецій в одній страві, точніше соусі. Так, мова йде про зірку грузинської кухні – соус сацебелі.

Сацебелі перекладається, як "соус". Це густий кислувато-солодкий гострий соус з ароматом прянощів. Батьківщиною його вважається сонячна Грузія, де жодне застілля або свято не обходяться без цієї страви.

Читайте також Картопляні човники із курячим фаршем: смачні рецепти на щодень і свято

Зазвичай його подають до м'яса, але він чудово смакує також і зі звичайним хлібом чи з овочами.

Рецепт сацебелі

  • Час: 2 години
  • Порції: 10
Інгредієнти:
 _ 1 кілограм помідорів;
 – 300 грамів солодкого перцю;
 – 1 перець чилі;
 – 1 чайна ложка меленого коріандру;
 – 50 грамів зелені;
 – 5 зубчиків часнику;
 – 1 чайна ложка солі;
 – 2 чайні ложки цукру.

Приготування:

  • Ретельно миємо овочі, видаляємо плодоніжки з помідорів. Нарізаємо їх великими шматками, а перець  на 3 – 4 частини.
  • Промиті стручки гострого червоного перцю розрізаємо навпіл і видаляємо насіння. Зелень добре промиваємо та обсушуємо рушником від зайвої вологи.
  • Підготовлені інгредієнти, крім часнику, перекладаємо до чаші кухонного комбайна, або до м'ясорубки..
  • Переливаємо вміст чаші у відповідну каструлю для варіння з товстим дном. Доводимо до кипіння на повільному вогні. Варимо соус 20 хвилин.
  • Додаємо коріандр та продовжуємо варити ще 30 – 40 хвилин на середньому вогні. Час уварювання залежить від соковитості помідорів і кожен буде різний. Чим вони соковитішими, тим більше соку буде в соусі, відповідно, знадобиться більше часу, щоб отримати густіший соус, і навпаки. 
  • Коли соус достатньо уваритися і загусне, саме час додати сіль і цукор. Почніть підсипати спеції починаючи з однієї чайної ложки і доводити до бажаного смаку.
  • Очищений раніше часник подрібнюємо на дрібній тертці, додаємо до соусу та перемішуємо. Прогріваємо близько п'яти хвилин, щоб часник не втратив свій аромат.
  • Кришки та банки стерилізуємо. У чисту суху тару розфасовуємо гарячу заготовку і щільно закриваємо кришками. Перевертаємо та залишаємо охолоджуватися.

Смачного!

Сподобався рецепт консервації на зиму? Спробуйте також приготувати мариновану черешню до м'яса чи на бутерброд.