Що таке а-ля карт: пояснення шеф-кухаря ресторану Fabius Євген Грибеник
Джерело:
інстаграм Євгена ГрибеникаТалановитий шеф-кухар та переможець 2 сезону кулінарного шоу "Мастер Шеф. Професіонали" Євген Грибеник розповів читачам, що таке а-ля карт та звідки пішла ця назва.
Євген Грибеник працює на професійній кухні з 15 років, тому з власного досвіду знає, що обслуговування банкетів у форматі а-ля карт ще те випробування для шеф-кухаря та його команди.
Читайте також Що взяти з собою на пікнік: список необхідних речей та продуктів
Шеф-кухар Євген Грибеник / Фото зі сторінки кулінара
Що таке а-ля карт
А-ля карт (à la carte) — це французький термін, який означає звичайне меню. Іншими слова – це особливе меню зі стравами котрі представлені в ресторані, на відміну від настільного, ден пропонується комплексне меню. Без а-ля карт не обходиться жодний захід.
Огюст Еськофье, засновник сучасної французької кухні, чітко описав його місію: "Воно приємно для очей, пробуджує апетит і ясно дає зрозуміти відвідувачу, скільки йому доведеться заплатити за отримане задоволення".
Перші а-ля карт меню
Євген Грибеник додав, що за твердженнями археологів, перші схожі на меню були знайдені в Єгипті. Вони були написані ієрогліфами на глиняних табличках з назвами страв.
Вигляд меню а-ля карт у 1900 році, Франція / Фото Diddly Bop
З часом історики прийшли до висновку, що а-ля карт були присутні у Франції ще при дворі Карла IX, а за Людовіка XIV меню вже являло собою картки-записки, зроблені з паперу.
Проте тільки в XIX столітті меню "вийшло" зі стін королівських палаців і стало з'являтися в ресторанах і кафе, – додав шеф-кухар.
Зазвичай меню розміщувалося на спеціальному столику, а встановлювали його таким чином, щоб відвідувач, який увійшов в приміщення, відразу ж затримував на ньому свій погляд до того моменту, як піде в гардероб або зал ресторану.
А-ля карт сьогодні
Меню а-ля карт в наші дні — це ще й формат обслуговування, який передбачає наявність меню, за яким гості можуть вибрати страви власноруч.
Обслуговування у ресторані з а-ля карт / Фото зі сторінки Євгена Грибеника
Зазвичай гостю представлено кілька позицій із закусок, основних страв та десертів. Популярними а-ля карт також є у готелях, спеціальних закладах або на званих вечірках.