Неймовірна шпундра зі свинини та буряка: відроджуємо традиції з Євгеном Клопотенком
17 лютого 2022,
19:32
Читать новость на русском
Джерело:
сайт Євгена КлопотенкаКулінарні традиції – невід'ємна частина нашої культурної спадщини, яку ми просто зобов'язані плекати й передавати нащадкам. Адже стародавні страви мають напрочуд багатий смак!
У шпундри давня історія. Страва згадується ще в "Енеїді" Котляревського.
Цікаво Нарізати не потрібно: 5 простих страв із рубленого курячого філе для всієї родини
Сьогодні її призабули, а дарма: смак шпундри нікого не залишить байдужим!
Рецепт шпундри від Євгена Клопотенка
Час: 2 години
Порцій: 4
Повертаємось до історії / Фото з сайту Євгена Клопотенка
Інгредієнти:
- 300 – 500 грамів свинячого ошийка;
- 2 буряка;
- 1 столова ложка оцту;
- 2 цибулини;
- 3 столові ложки сметани;
- 1 чайна ложка гірчиці;
- 3 зубчики часнику;
- 1 столова ложка олії;
- 50 грамів вершкового масла;
- 2 столові ложки борошна;
- 2 столові ложки білого хрону;
- 5 гілочок чебрецю;
- 2 столові ложки сметани;
- 2 помідори;
- 50 мілілітрів води.
Приготування:
- Нарізаємо свинину грубими шматками. Солимо та перчимо на свій смак. Натираємо солодкою гірчицею та олією.
- Нарізаємо цибулину півкільцями, а зубчики часнику давимо пласким боком ножа.
- Викладаємо свинину з цибулею та часником на деко. Запікаємо 40 хвилин при 180 градусах.
- Коли м'ясо охолоне – нарізаємо його дрібнішими шматками.
- Добре промиваємо буряки й запікаємо в духовці 1 – 1,5 години (залежно від розміру овоча). Можна поставити їх до духовки разом зі свининою й м'ясо вийняти трішки раніше.
- Печений буряк нарізаємо скибочками й перекладаємо до сотейника або миски. Додаємо оцет і стільки води, щоб вона вкрила буряк. Залишаємо на 40 хвилин.
- Другу цибулину нарізаємо дрібними кубиками.
- Помідори натираємо на тертці.
- Розігріваємо на пательні 40 грамів вершкового масла, додаємо терті помідори, борошно. Перчимо й солимо на свій смак.
- На іншій пательні обсмажуємо цибулю (1 – 2 хвилини).
- Відправляємо до помідорів нарізане м'ясо, обсмажену цибулю та буряк.
- Сметану розводимо 50 грамами води й додаємо до страви. Тушкуємо 5 хвилин.
- Готову шпундру посипаємо чебрецем і подаємо з тертим хроном.
Смачного!