У шпундри давня історія. Страва згадується ще в "Енеїді" Котляревського.
Цікаво Нарізати не потрібно: 5 простих страв із рубленого курячого філе для всієї родини
Сьогодні її призабули, а дарма: смак шпундри нікого не залишить байдужим!
Рецепт шпундри від Євгена Клопотенка
Час: 2 години
Порцій: 4
Повертаємось до історії / Фото з сайту Євгена Клопотенка
Інгредієнти:
- 300 – 500 грамів свинячого ошийка;
 - 2 буряка;
 - 1 столова ложка оцту;
 - 2 цибулини;
 - 3 столові ложки сметани;
 - 1 чайна ложка гірчиці;
 - 3 зубчики часнику;
 - 1 столова ложка олії;
 - 50 грамів вершкового масла;
 - 2 столові ложки борошна;
 - 2 столові ложки білого хрону;
 - 5 гілочок чебрецю;
 - 2 столові ложки сметани;
 - 2 помідори;
 - 50 мілілітрів води.
 
Приготування:
- Нарізаємо свинину грубими шматками. Солимо та перчимо на свій смак. Натираємо солодкою гірчицею та олією.
 - Нарізаємо цибулину півкільцями, а зубчики часнику давимо пласким боком ножа.
 - Викладаємо свинину з цибулею та часником на деко. Запікаємо 40 хвилин при 180 градусах.
 - Коли м'ясо охолоне – нарізаємо його дрібнішими шматками.
 - Добре промиваємо буряки й запікаємо в духовці 1 – 1,5 години (залежно від розміру овоча). Можна поставити їх до духовки разом зі свининою й м'ясо вийняти трішки раніше.
 - Печений буряк нарізаємо скибочками й перекладаємо до сотейника або миски. Додаємо оцет і стільки води, щоб вона вкрила буряк. Залишаємо на 40 хвилин.
 - Другу цибулину нарізаємо дрібними кубиками.
 - Помідори натираємо на тертці.
 - Розігріваємо на пательні 40 грамів вершкового масла, додаємо терті помідори, борошно. Перчимо й солимо на свій смак.
 - На іншій пательні обсмажуємо цибулю (1 – 2 хвилини).
 - Відправляємо до помідорів нарізане м'ясо, обсмажену цибулю та буряк.
 - Сметану розводимо 50 грамами води й додаємо до страви. Тушкуємо 5 хвилин.
 - Готову шпундру посипаємо чебрецем і подаємо з тертим хроном.
 
Смачного!



