У шпундри давня історія. Страва згадується ще в "Енеїді" Котляревського.

Цікаво Нарізати не потрібно: 5 простих страв із рубленого курячого філе для всієї родини

Сьогодні її призабули, а дарма: смак шпундри нікого не залишить байдужим!

Рецепт шпундри від Євгена Клопотенка

Час: 2 години

Порцій: 4

Повертаємось до історії / Фото з сайту Євгена Клопотенка

Інгредієнти:

  • 300 – 500 грамів свинячого ошийка;
  • 2 буряка;
  • 1 столова ложка оцту;
  • 2 цибулини;
  • 3 столові ложки сметани;
  • 1 чайна ложка гірчиці;
  • 3 зубчики часнику;
  • 1 столова ложка олії;
  • 50 грамів вершкового масла;
  • 2 столові ложки борошна;
  • 2 столові ложки білого хрону;
  • 5 гілочок чебрецю;
  • 2 столові ложки сметани;
  • 2 помідори;
  • 50 мілілітрів води.

Приготування:

  1. Нарізаємо свинину грубими шматками. Солимо та перчимо на свій смак. Натираємо солодкою гірчицею та олією.
  2. Нарізаємо цибулину півкільцями, а зубчики часнику давимо пласким боком ножа.
  3. Викладаємо свинину з цибулею та часником на деко. Запікаємо 40 хвилин при 180 градусах.
  4. Коли м'ясо охолоне – нарізаємо його дрібнішими шматками.
  5. Добре промиваємо буряки й запікаємо в духовці 1 – 1,5 години (залежно від розміру овоча). Можна поставити їх до духовки разом зі свининою й м'ясо вийняти трішки раніше.
  6. Печений буряк нарізаємо скибочками й перекладаємо до сотейника або миски. Додаємо оцет і стільки води, щоб вона вкрила буряк. Залишаємо на 40 хвилин.
  7. Другу цибулину нарізаємо дрібними кубиками.
  8. Помідори натираємо на тертці.
  9. Розігріваємо на пательні 40 грамів вершкового масла, додаємо терті помідори, борошно. Перчимо й солимо на свій смак.
  10. На іншій пательні обсмажуємо цибулю (1 – 2 хвилини).
  11. Відправляємо до помідорів нарізане м'ясо, обсмажену цибулю та буряк.
  12. Сметану розводимо 50 грамами води й додаємо до страви. Тушкуємо 5 хвилин.
  13. Готову шпундру посипаємо чебрецем і подаємо з тертим хроном.

Смачного!