Торт "Наполеон" вважають один із найпопулярніших десертів у світі, адже його історія бере свій початок ще з часів самого Наполеона Бонапарта. Історики стверджують, що саме він придумав рецепт однойменного торта, щоб оминути гнів своєї дружини Жозефіни, адже вона застукала його за фліртом зі своєю фрейліною.

Імператор вигадав історію, що ділився щойно придуманим рецептом торта з надійною людиною, шепочучи їй на вухо етапи приготування десерту, а не слова кохання, як здалось Жозефіні. Наполеон переконав дружину у своїй невинності, а рецепт завдяки маршалу Франції, котрий випадково став свідком любовного трикутника, розлетівся по всьому Версалю.

Рецепт торта "Наполеон"

Торт Наполеон

Вишуканий торт "Наполеон" в розрізі

Як приготувати торт "Наполеон"

  1. Для приготування тіста з'єднуємо холодну сметану з содою, додаємо до суміші яйце та шматочки холодного вершкового масла. Висипаємо до маси борошно з сіллю та швидко замішуємо еластичне тісто – воно не має нагрітися.
  2. Розділяємо готове тісто на 15 рівних частин, викладаємо їх на тарілку та накриваємо харчовою плівкою. Відправляємо тісто охолоджуватись в холодильник на дві години.
  3. Для приготування заварного крему з'єднуємо жовтки з першою частиною цукру, кукурудзяним крохмалем та борошном. Ретельно вимішуємо суміш до однорідної консистенції.
  4. Вливаємо до маси ½ молока та відставляємо відпочити.
  5. Молоко, що залишилося ставимо на середній вогонь, додаємо ванільний цукор та доводимо до кипіння.
  6. У окрему каструлю висипаємо другу частину цукру, ставимо її на вогонь та топимо до формування карамелі – темно-коричневого кольору. Тоненькою цівкою вливаємо карамель в гаряче молоко й одразу вимішуємо суміш. Ставимо каструлю на вогонь та прогріваємо до повного розтоплення карамелі.
  7. Вливаємо яєчну масу в каструлю з молоком та карамеллю й активно вимішуємо крем вінчиком – заварюємо його. Як тільки крем почне кипіти, достатньо кількох бульбашок, варіть його 1-2 хвилини активно помішуючи, щоб він не пішов грудочками.
  8. Зніміть з плити крем, додаєте шматки холодного вершкового масла та ретельно вимішайте масу. Накрийте заварний крем харчовою плівкою в контакт та залишіть охолоджувати в холодильнику протягом години.
  9. Дістаньте охолоджене тісто з холодильника, розкачуйте кожен шматок скалкою підсипаючи цукрову пудру замість борошна. Випікайте коржі при температурі 180 градусів 5-7 хвилин до золотистого кольору.
  10. Доки випечений корж ще гарячий, виріжте формою діаметром 22 см коло, рештки тіста не викидайте – їх ми використаємо для декору торта.
  11. Крем дістаємо з холодильника, збиваємо ручним блендером або вінчиком до гладкості та перемащуємо ним коржі для торта "Наполеон".
  12. На перемащення одного коржа приблизно потрібно 3 столові ложки заварного крему.
  13. Тісто, що залишилось від формування коржів дрібно подрібніть ножем. Присипте крихтою готовий торт зверху та відправляємо його в холодильник на 10-12 годин.
  14. Дістаньте торт з форми, присипте крихтою краї та подавайте десерт до столу – смачного!