Українські традиції: старовинний холодний суп таратута від Євгена Клопотенка
Джерело:
сайт Євгена КлопотенкаЩоб зберігати традиції, важливо не просто про них пам'ятати, а ними жити. Ба більше – не боятися модернізувати старовину, надаючи їй нового звучання. І кухня – найкраще для цього місце.
Кулінар-експериментатор Євген Клопотенко радить частіше готувати старовинні страви. Адже саме так зберігається культурна наступність у повсякденному житті. Тож приготуємо сьогодні яскравий холодний суп – таратуту.
Дізнайтеся "Та сама курочка": у магазинах з'явився загадковий бренд – кому він належить
Українська таратута (родичка болгарського таратора та македонського таратура) готується з вареного буряка, солоних огірків та квасу. Страва буде смачною, поживною й дуже освіжливою.
Холодний суп таратута
Час: 2 години
Порцій: 4
Інгредієнти:
- 2 буряки;
- 1 – 2 зелених кисло-солодких яблука;
- 1 маленька цибулина;
- 500 мл бурякового квасу;
- сік ½ лимона (для заправки);
- 2 солоних огірки з розсолом;
- 1 столова ложка тертого хрону;
- сіль, перець – на ваш смак.
Приготування:
- Помиті та посушені буряки загорніть у фольгу. Поставте буряк у розігріту духовку до 180 градусів на 1 годину 15 хвилин.
- Готовий буряк наріжте дрібними скибочками.
- Огірки та яблука наріжте соломкою, цибулю – тонкими кільцями.
- З’єднайте буряк з огірками та яблуками, додайте хрін і лимонний сік на свій смак.
- Залийте овочі буряковим квасом та розсолом.
- Ретельно все вимішайте й додайте спеції – знову ж таки на свій смак.
- Готову таратуту залиште настоюватися в холодному місці мінімум на 1 годину.
Буряк
Має бути цукровим та яскравого насиченого кольору. Для супу його можна як відварювати, так і запікати у духовці. Якщо є час та змога, можна запекти буряк на вугіллі – загорніть його у фольгу і просто покладіть на вугілля, періодично перевертаючи. Приготований у такий спосіб буряк додасть страві “димку”.
Огірки
Для таратути слід брати лише квашені або мариновані огірки.