Аmuse bouche – у перекладі з французької означає "розвага для рота", "веселий рот". Амюз буш заведено вважати невеликою за розміром стравою, не закускою, на один укус.

Традиційно амюз буш подають перед застіллям, як комплімент від шеф-кухаря, щоб "розігріти" апетит клієнта ресторану або гостя на святковій вечері.

Амюз буш не називають закускою, оскільки гість не замовляє його по меню. Ймовірно, що його подадуть вам разом з вином, щоб підготувати подальших частувань.

Амюз буш пате

Пате з джемом – амюз буш

Історія Аmuse bouche

Вважають, що амюз буш набув популярності та перетворився на справжній комплімент від шеф-кухаря у 50-х роках минулого століття. В ті часи відвідувачів вишуканих ресторанів пригощали неймовірними стравами з дорогих продуктів (гребінці, тунець, устриці). Для кожної страви створювали особливу презентацію, щоб зачарувати гостей не тільки вишуканим смаком, а й неперевершеним виглядом.

Саме тоді, шеф-кухарі почали подавати невеликий амюз буш на один зуб, щоб розбурхати апетит гостя, але в ніякому разі не його втамування.

Амюз буш

Амюз буш у вигляді подарунків

Амюз буш повинен бути легким, не жирним й не ситним. Його вага коливається від 20-30 грамів.

Амюз буш може бути як виделкою з пастою й соусом, так і ложкою крем-супу з вишуканим смаком.

У сучасному світі амюз буш також називають апетайзером, стартером або компліментом, але суть залишається одна – мініатюрний смаколик на один укус. Їх можна подавати як на тарталетках з пісочного тіста, так і у скляних шотах, мініатюрних ложках та навіть на листі салату.

Ідеї для амюз буш

Гаспачо шоти

Гаспачо шоти

Севіче

Севіче в ложках

Хрусткі фініки в беконі

Хрусткі фініки загорнуті в бекон

Капрезе на брускеті

Томат з базиліком й моцарелою на брускеті

Копчений лосось з крем-сиром

Копчений лосось з крем-сиром

Сир

Вишукана подача сирів

Ікра на млинці

Ікра на міні млинцях

Профітролі

Профітролі з начинками

Фаршировані яйця

Фаршировані яйця

Ви можете самі вигадати вишукані амюз буші та подавати їх перед застіллями, вечірками та іншими святами. Головне, що ви повинні пам'ятати перед тим як готувати амюз буш – він має бути легким та на один зубок. Смачного!