Кулінарний словник: що таке амюз буш та з чим його їдять

24 листопада 2020, 13:23
Читать новость на русском

Сьогодні ми розповімо вам про Аmuse bouche, ознайомимось з історією цих вишуканих компліментів від шеф-кухаря та навчимо вас, як правильно їх подавати.

Аmuse bouche – у перекладі з французької означає "розвага для рота", "веселий рот". Амюз буш заведено вважати невеликою за розміром стравою, не закускою, на один укус.

Традиційно амюз буш подають перед застіллям, як комплімент від шеф-кухаря, щоб "розігріти" апетит клієнта ресторану або гостя на святковій вечері.

Амюз буш не називають закускою, оскільки гість не замовляє його по меню. Ймовірно, що його подадуть вам разом з вином, щоб підготувати подальших частувань.

Пате з джемом – амюз буш

Історія Аmuse bouche

Вважають, що амюз буш набув популярності та перетворився на справжній комплімент від шеф-кухаря у 50-х роках минулого століття. В ті часи відвідувачів вишуканих ресторанів пригощали неймовірними стравами з дорогих продуктів (гребінці, тунець, устриці). Для кожної страви створювали особливу презентацію, щоб зачарувати гостей не тільки вишуканим смаком, а й неперевершеним виглядом.

Саме тоді, шеф-кухарі почали подавати невеликий амюз буш на один зуб, щоб розбурхати апетит гостя, але в ніякому разі не його втамування.

Амюз буш у вигляді подарунків

Амюз буш повинен бути легким, не жирним й не ситним. Його вага коливається від 20-30 грамів.

Амюз буш може бути як виделкою з пастою й соусом, так і ложкою крем-супу з вишуканим смаком.

У сучасному світі амюз буш також називають апетайзером, стартером або компліментом, але суть залишається одна – мініатюрний смаколик на один укус. Їх можна подавати як на тарталетках з пісочного тіста, так і у скляних шотах, мініатюрних ложках та навіть на листі салату.

Ідеї для амюз буш

Гаспачо шоти

Севіче в ложках

Хрусткі фініки загорнуті в бекон

Томат з базиліком й моцарелою на брускеті

Копчений лосось з крем-сиром

Вишукана подача сирів

Ікра на міні млинцях

Профітролі з начинками

Фаршировані яйця

Ви можете самі вигадати вишукані амюз буші та подавати їх перед застіллями, вечірками та іншими святами. Головне, що ви повинні пам'ятати перед тим як готувати амюз буш – він має бути легким та на один зубок. Смачного!