Ви готуватимете його постійно: дізнайтеся таємницю наваристого та смачного бограча

20 листопада 2023, 15:15
Читать новость на русском

Бограч – улюблена страва господинь на Закарпатті. Поєднання різних видів м'яса та овочів робить цю страву унікальною.

Бограч в перекладі означає "казан". Як правило, традиційний рецепт містить у собі 5 видів м'яса. У цьому ж використали лише сало та яловичину. Проте ви можете розширити список, додавши свинину, курятину та копчені ребра.

Обов'язково спробуйте Готуємо смачні та соковиті курячі котлети: 3 рецепти, які вразять усю родину

Наваристий та смачний бограч – покроковий рецепт

  • Час: 1 година 45 хвилин
  • Порцій: 4
Інгредієнти:
– 50 грамів сала;
–  800 грамів яловичини (лопатка або задня частина);
– 500 грамів картоплі;
– 2 томати;
– 2 солодкі перці;
– 1 – 2 цибулі ріпчасті;
– 10 грамів перцю чилі;
– 1 чайна ложка паприки;
– 1 чайна ложка копченої паприки (опціонально);
– сіль і перець до смаку.

Приготування:

  1. Наріжте 50 грамів сала слайсами, а потім – невеликими кубиками. Перекладіть в жаровню і трошки обсмажте на маленькому вогні, поки не розтопиться жир. 
  2. Наріжте 800 грамів яловичини великими порційними шматками. Перекладіть їх до жаровні з салом та обсмажуйте до рум'яної скоринки, періодично помішуючи. 
  3. Очистьте 500 грамів картоплі. Наріжте її великими кубиками. Додайте до м'яса.
  4. Помийте 2 томати та 2 солодкі перці. Наріжте великими кубиками.
  5. 1 – 2 цибулини розріжте на 4 – 6 великих частин. 
  6. Наріжте слайсами 10 грамів свіжого перцю чилі. Перекладіть всі овочі до жаровні.
  7. Додайте 1 чайну ложку звичайної паприки та 1 чайну ложку копченої. Остання надасть приємного смаку "з димком".
  8. Бограч може бути гуляшем. Для цього залийте овочі з м'ясом водою, але так, щоб вона їх не повністю покривала. Якщо хочете зробити страву схожу на суп, збільште кількість води. Посоліть і поперчіть до смаку.
  9. Варіть до готовності картоплі на маленькому вогні. Якщо готуватимете бограч у духовці, то накрийте його кришкою та поставте на 1,5 години за температури 180 градусів.

Сподобався рецепт? Спробуйте ще приготувати борщ на ребрах за старовинним українським рецептом.