Грейпфрут – користь і шкода для організму, як правильно їсти та що приготувати

18 грудня 2020, 13:37
Читать новость на русском

У холодну пору року, особливо взимку треба підтримувати імунну систему організму. Цитрусові багаті на вітаміни та інші корисні компоненти, особливо грейпфрут.

SmachnoNews підготували для вас цікаву інформацію про грейпфрут, їхні корисні властивості, шкоду, як правильно їсти та що з нього можна приготувати вдома.

Для всього світу цей фрукт відкрив ботанік Гріффітс Хьюджес з острова Барбадос та назвав плід "райським" та "виноградним фруктом", що нагадують виноградні грона на деревах, де ростуть плоди.

Читайте також Журавлина – з чим їсти, користь і шкода смачної ягоди

Шкода та користь

Соковиті плоди грейпфрута – джерело денної норми вітаміну С, а також містить вітамін A, B9, калій, залізо, кальцій, магній та ефірні олії.

У 100 г плоду грейпфрута міститься 33 ккал, з них 11 г вуглеводів, 0,8 г білка та 0,2 г жирів. Це справжній скарб, бо грейпфрут використовують не лише у кулінарії, а також у косметології та здоровому харчуванні.

Сік грейпфрута

Фрукт вважається низькокалорійним, його часто включають у дієти для схуднення, а також для виведення зайвої рідини та токсинів з організму.

Не всі полюбляють грейпфрут через гіркуватий присмак та часто викидають білі шкірки. Дарма, бо у них міститься пектин, що виводить з організму холестерин та зменшує тиск в крові. Тому лікарі рекомендують їсти плоди з насиченою рожевою м’якоттю, у яких пектину набагато більше, ніж у світлих плодах.

Але є й протипоказання. Всім, у кого алергія на цитрусові, підвищена кислотність, розлади шлунку – ліпше не вживати фрукти. Крім того, надмірне вживання плодів грейпфруту несприятливо впливає на зубну емаль, може призвести до розладів шлунково-кишкового тракту.

Важливо! Усі цитрусові не можна вживати вранці натщесерце.

Існує понад 20 видів грейпфрутів, які розрізняють за кольором та смаком. Плоди грейпфрута є білі, жовті, рожеві. Всі відомі сорти виведено у Техасі, Флориді (США). В основному плоди вирощують у США, Ізраїлі, Бразилії, Мексиці.

Щоб не помилитись при виборі фруктів, обирайте тільки цілі плоди, з яскравим ароматом та без пошкоджень шкірочки.

Як їсти грейпфрут

Як правильно їсти та що готують

Грейпфрут, зазвичай, вживають у свіжому вигляді, роблять соки, варення, цукати, додають до коктейлів, чаю, використовують для салатів та страв з м'яса, птиці, риби, рису та закусок.

Як зберігати грейпфрут

Зазвичай середній термін вживання грейпфрутів – два тижні. Плоди можна тримати при кімнатній температурі, але найкраще зберігати в холодильнику, у спеціальному ящику для фруктів, але не більше 8 днів.