Кулінарні секрети предків: як у старовину готували деруни

4 листопада 2021, 21:33
Читать новость на русском

Деруни готують сьогодні чи не в кожному домі. У різних регіонах цю страву називають по-своєму: кремзлики, тертюхи, рисилованики, терчаники...

Назва "деруни" походить від головного інгредієнта страви – тертої, або, як казали в давнину, "дертої" картоплі.

Актуально Як бренди стають символами якості: історії успіху

Готували деруни в неділю на сніданок чи вечерю й подавали зі сметаною або швкарками. Нерідко з'являлися вони й на святковому столі.

Деруни за старовинним рецептом

Час: 30 хвилин
Порцій: 3 – 4

Ароматні деруни / Фото pixabay

Інгредієнти:

  • ½ кілограма картоплі;
  • 1 столова ложка борошна;
  • ½ цибулини;
  • 1 яйце;
  • сіль – на ваш смак;
  • олія для смаження.

Приготування:

  1. Почистіть картоплю й натріть на тертці до глибокої миски.
  2. Не перемішуючи маси, обережно нахиліть поі залиште приблизно на 5 хвилин.
  3. Вилийте сік, що відділився, обережно притримуючи картоплю.
  4. Додайте борошно, дрібно натерту цибулю, яйце та 2 дрібки солі.
  5. Розігрійте сковороду, налийте в неї олії.
  6. Перемішайте картопляну масу.
  7. Одну повну столову ложку маси викладіть у розігріту олію й сформуйте тонкий млинець.
  8. Смажте на середньому вогні 2 – 3 хвилини до золотавої скоринки.
  9. Викладіть деруни на таріль, укритий паперовим рушником, який убере в себе зайву олію.
  10. Подавайте дернуни зі сметаною чи улюбленим соусом.

Смачного!

Цікаві факти


У Коростені щороку проходить фестиваль дерунів. Саме на цьому святі їжі спекли рекордний дерун – завважки 140 кілограмів! Також тут установлено єдиний в Україні пам'ятник деруну.