Кулінарні секрети предків: як у старовину готували деруни
4 листопада 2021,
21:33
Читать новость на русском
Деруни готують сьогодні чи не в кожному домі. У різних регіонах цю страву називають по-своєму: кремзлики, тертюхи, рисилованики, терчаники...
Назва "деруни" походить від головного інгредієнта страви – тертої, або, як казали в давнину, "дертої" картоплі.
Актуально Як бренди стають символами якості: історії успіху
Готували деруни в неділю на сніданок чи вечерю й подавали зі сметаною або швкарками. Нерідко з'являлися вони й на святковому столі.
Деруни за старовинним рецептом
Час: 30 хвилин
Порцій: 3 – 4
Інгредієнти:
- ½ кілограма картоплі;
- 1 столова ложка борошна;
- ½ цибулини;
- 1 яйце;
- сіль – на ваш смак;
- олія для смаження.
Приготування:
- Почистіть картоплю й натріть на тертці до глибокої миски.
- Не перемішуючи маси, обережно нахиліть поі залиште приблизно на 5 хвилин.
- Вилийте сік, що відділився, обережно притримуючи картоплю.
- Додайте борошно, дрібно натерту цибулю, яйце та 2 дрібки солі.
- Розігрійте сковороду, налийте в неї олії.
- Перемішайте картопляну масу.
- Одну повну столову ложку маси викладіть у розігріту олію й сформуйте тонкий млинець.
- Смажте на середньому вогні 2 – 3 хвилини до золотавої скоринки.
- Викладіть деруни на таріль, укритий паперовим рушником, який убере в себе зайву олію.
- Подавайте дернуни зі сметаною чи улюбленим соусом.
Смачного!
Цікаві факти
У Коростені щороку проходить фестиваль дерунів. Саме на цьому святі їжі спекли рекордний дерун – завважки 140 кілограмів! Також тут установлено єдиний в Україні пам'ятник деруну.