Лосось – червона риба, у складі якої міститься надзвичайно велика кількість жирних кислотних жирів Омега-3 та білка, які такі необхідні для людського організму.

Читайте також Як правильно приготувати карпаччо з лосося: рецепт

Регулярне вживання лососю і своєму раціоні є запорукою здорового міцного серця, щитовидної залози та довгої молодості.

М'ясо лосося надзвичайно ніжне та ароматне, але його досить легко зіпсувати у процесі приготування – тоді воно стає сухим.

Лосось можна готувати на пару, на сковорідці, в духовці, засолювати та навіть їсти сирим. У 100 грамах свіжого лосося всього 172 ккал, з яких 20,65 г білків, 9,97 г жирів та 0,8 г вуглеводів.

Користь і шкода лосося

Червона риба особливо корисна для спортсменів, адже у ній міститься велика кількістю білка, котра добре засвоюється організмом, чудово вливає на ріст м'язів.

Якщо ви боретеся із зайвою вагою – лосось обов'язково повинен бути у вашому раціоні, лікарі також рекомендують його вживання при дієтичному харчуванні.

Вітаміни групи В, що містяться у червоній рибі добре впливають на нервову систему людини, покращують пам'ять та увагу.

Користь лосося для людини

М'ясо лосося запобігає патологіям серця, знижує рівень цукру в крові, захищає від онкологічних хвороб та покращує зір.

Проте користь і шкода лосося, ще залежить від місця у якому вона зростала. До прикладу у м'ясі дикого лосося не має шкідливих речовин, а у риби, що вирощена на лососевих фермах багато антибіотиків, сої та ГМО.

Практично у всіх видах сімейства лососевих є трохи ртуті, тому її не радять вживати вагітним жінкам та матусям, що годують свої дітей.

Людям хворим на подагру теж не можна вживати в їжу лосось, адже в ньому є пурини, що її викликають. Бували випадки й алергії, але це вкрай рідкі випадки.

Сиру рибу потрібно вживати з обережністю, щоб не заразитись гельмінтами.

Лосось є хорошим джерелом селену.

Як готувати лосось вдома

Для приготування лосося на сковорідці, змастіть її оливковою олією, нагрійте та викладіть шматочок риби. Обсмажте з обох сторін по 3-4 хвилини, посоліть на свій смак.

Перекладіть шматочок риби на лист фольги, загорніть та дайте їй "дойти" кілька хвилин. Ідеально просмаженим лососем вважають його золотисту та хрумку скоринку, а в середині ніжно рожевого кольору м'ясо.

Готовий стейк лосося збризніть лимонним соком та подавайте до столу з горошковим пюре приготованим на вершках.

Ніколи не маринуйте лосось у лимонному соці, адже так він втратить свій колір та стане тьмяним.

Щоб приготувати лосось у духовці, викладіть його на пергамент для випікання, покладіть кілька гілочок розмарину або орегано, збризніть оливковою олією та сіллю. Запікайте лосось при 180 градусах 15-20 хвилин до готовності.

Щоб приготувати лосось на пару, викладіть його в пароварку без спецій, закрийте кришкою та поставте програму для риби. Готову рибу збризніть лимонним соком та на свій смак посоліть. Смачного!