Якщо ви хоч раз задумувалися чи правильно ви миєте овочі, фрукти, зелень – ви на правильному шляху. Насправді ми зазвичай не надто дбайливо миємо ягоди, листя свіжого салату, адже вважаємо, що вони вже й так готові до вживання, або ж легенько скропимо їх водою.

Читайте також Відмінний у спеку: готуємо холодний суп гаспачо з томатами та полуницею

Ці переконання не правильні, адже зазвичай овочі, фрукти, ягоди та зелень скроплюють ще на етапі росту, щоб різноманітні шкідники не знищили врожай фермера.


Миємо овочі / Фото Fda go

Розповідаємо, чому варто мити всі придбані овочі, фрукти, ягоди та зелень

Чому ми миємо свіжі овочі та фрукти

  1. Вилучити з поверхні фруктів, ягід, овочів чи зелені шкідливих бактерій та паразитів.

Наприклад, аскарида людська — живе саме в ґрунті. Це один з найпоширеніших гельмінтів. Коли на плід потрапляє земля, висока ймовірність, що там буде цей паразит.

  1. Запобігти плісняві.

Цвіль та пліснява починають активніше розмножуватись на брудних овочах та фруктах. Але якщо їх помити і протерти або просушити на шарі паперового рушника або кухонного, то плоди точно простоять довше.

  1. Забрати парафін, дифенил, сорбінову кислоту, двоокис сірки.

На жаль, цими речовинами оприскують свіжі плоди, щоб допомогти овочам та фруктам бути красивими і довго не псуватися. Вони шкідливі для людини, їх не варто вживати.

Як правильно мити овочі, фрукти, ягоди та зелень

  • Обов'язково мийте овочі, фрукти, ягоди та зелень чистою, протічною водою. Ретельно та дбайливо, адже від цього залежить ваше здоров'я та рідних. Можна також скористатися різноманітними розчинами:
  • Зелень найкраще замочити спершу у воді з оцтом (9%) і сіллю (по 1 столовій ложці на 1 чайну ложку води), через 20 хвилин промити та тільки тоді споживати.
  • Цитрусові, гранати і банани обдайте окропом, він знищить все шкідливе, що скупчилось на шкірці, а тоді чистими руками знімайте шкірку.
  • Коренеплоди ненадовго замочуйте у теплій воді, а тоді мийте щіткою в проточній воді.
  • Фрукти та овочі з тонкою шкіркою (помідори, сливи, груші, персики, абрикоси) підставте під струмінь прохолодної води і протріть м'якою губкою.
  • Ягоди замочіть в холодній воді з сіллю на 10 хвилин і тоді ретельно їх. Вилізуть черв'ячки, які ви з легкістю вимиєте.

Дотримуйтеся цих порад та будьте здорові!