Миємо овочі та фрукти правильно: кілька цінних порад для господинь
Джерело:
Смак життяЯкщо ви їсти полуницю одразу після покупки, миєте помідор під протічною водою і ставите собі запитанням чи потрібно мити всю зелень – ці поради для вас.
Якщо ви хоч раз задумувалися чи правильно ви миєте овочі, фрукти, зелень – ви на правильному шляху. Насправді ми зазвичай не надто дбайливо миємо ягоди, листя свіжого салату, адже вважаємо, що вони вже й так готові до вживання, або ж легенько скропимо їх водою.
Читайте також Відмінний у спеку: готуємо холодний суп гаспачо з томатами та полуницею
Ці переконання не правильні, адже зазвичай овочі, фрукти, ягоди та зелень скроплюють ще на етапі росту, щоб різноманітні шкідники не знищили врожай фермера.
Миємо овочі / Фото Fda go
Розповідаємо, чому варто мити всі придбані овочі, фрукти, ягоди та зелень
Чому ми миємо свіжі овочі та фрукти
- Вилучити з поверхні фруктів, ягід, овочів чи зелені шкідливих бактерій та паразитів.
Наприклад, аскарида людська — живе саме в ґрунті. Це один з найпоширеніших гельмінтів. Коли на плід потрапляє земля, висока ймовірність, що там буде цей паразит.
- Запобігти плісняві.
Цвіль та пліснява починають активніше розмножуватись на брудних овочах та фруктах. Але якщо їх помити і протерти або просушити на шарі паперового рушника або кухонного, то плоди точно простоять довше.
- Забрати парафін, дифенил, сорбінову кислоту, двоокис сірки.
На жаль, цими речовинами оприскують свіжі плоди, щоб допомогти овочам та фруктам бути красивими і довго не псуватися. Вони шкідливі для людини, їх не варто вживати.
Як правильно мити овочі, фрукти, ягоди та зелень
- Обов'язково мийте овочі, фрукти, ягоди та зелень чистою, протічною водою. Ретельно та дбайливо, адже від цього залежить ваше здоров'я та рідних. Можна також скористатися різноманітними розчинами:
- Зелень найкраще замочити спершу у воді з оцтом (9%) і сіллю (по 1 столовій ложці на 1 чайну ложку води), через 20 хвилин промити та тільки тоді споживати.
- Цитрусові, гранати і банани обдайте окропом, він знищить все шкідливе, що скупчилось на шкірці, а тоді чистими руками знімайте шкірку.
- Коренеплоди ненадовго замочуйте у теплій воді, а тоді мийте щіткою в проточній воді.
- Фрукти та овочі з тонкою шкіркою (помідори, сливи, груші, персики, абрикоси) підставте під струмінь прохолодної води і протріть м'якою губкою.
- Ягоди замочіть в холодній воді з сіллю на 10 хвилин і тоді ретельно їх. Вилізуть черв'ячки, які ви з легкістю вимиєте.
Дотримуйтеся цих порад та будьте здорові!