Яким має бути дитяче харчування

Щоб правильно порахувати, скільки разів на день їсть дитина, нагадаємо: усе що не вода – їжа. То скільки? У деяких дітей виходить до 10–11 разів. "Але якщо дитина хоче? Вона ж росте!" – уже чуємо відповідь деяких батьків.

Читайте також Не пропускайте сніданок: чому це важливо для здоров’я

Так, справді, дитина має їсти достатньо, щоб забезпечити свій фізичний та розумовий розвиток. Оптимальним вважається 5-разове харчування: 3 основних прийоми їжі й 2 перекуси. Але часто батьки не зважають на те, скільки й як часто під'їдає дитина, після того як нормально поїла. Вони плутають нормальні перекуси з безладним під’їданням, коли дитина їсть скільки хоче й що хоче.

Правильними перекусами можна вважати другий сніданок та полуденок. Коли дитина росте, їй потрібно багато енергії, тож і їсти вона має достатньо. Проте фізично дитині не завжди під силу здолати денний обсяг за 3–4 прийоми.

Перекуси в ранньому віці – важливі

Харчуючись 5 разів на день, із фіксованими проміжками між прийомами їжі, приблизно в один і той самий час, дитина краще засвоює їжу, дитяча травна система працює правильно й апетит завжди хороший.

Запам’ятайте: для перекусів слід обирати правильну їжу й пропонувати її потрібно небагато. Не привчайте малечу до частих перекусів між основними прийомами – інакше вона звикне до надмірного споживання продуктів.

Перекуси мають доповнювати своєю поживністю основну їжу, а не спричиняти переїдання. Хороші варіанти перекусу:

  • фруктовий салат з йогуртом або просто кілька фруктів,
  • сир із фруктами або ягодами,
  • кисломолочний напій з цільнозерновою булочкою.

Рекомендуємо! Надважливий для організму: що потрібно знати про вітамін В12, і в чому він міститься

Тим часом діти часто між основними прийомами їжі отримують чипси, цукерки, солодощі. Ці продукти, звичайно, на деякий час послаблюють відчуття голоду, але цінних інгредієнтів для розвитку організму не дають. У таких перекусах забагато цукру, жиру, солі, консервантів, а це небезпечно для здоров’я дитини. Малюкам необхідний повноцінний раціон, адже від харчування в ранньому дитинстві залежить стан здоров’я в дорослому віці.