Як приготувати традиційну паску: поради та рецепт від Євгена Клопотенка

13 квітня 2023, 17:40
Читать новость на русском

Пишна та волога паска – окраса великоднього столу. Відомий шеф-кухар та ресторатор Євген Клопотенко ділиться професійними секретами про те, як спекти цю ароматну здобу.

За древнім українським звичаєм на Великдень заведено готувати традиційні страви: ковбасу, шинку, яйця, сир та звичайно – паску. Щоб не зазнати невдачі у випіканні цієї складної випічки слід дотримуватися чітких інструкцій. Що про це говорить Євген Клопотенко – далі у нашому матеріалі.

Читайте також Ідеально для Великодня: рецепти м'ясних страв до святкового столу


Моя мама говорила, що, готуючи паску, потрібно уникати протягів, а думки повинні бути світлими,
– згадує Євген Клопотенко.

Як приготувати смачну паску

Для того, щоб ваша паска була неймовірно смачна, слід дотримуватися цих золотих правил кулінара:
– всі інгредієнти мають бути кімнатної температури;
– родзинки потрібно помити та добре висушити паперовим рушником;
– використовуйте вершкове масло;
– найкраще обрати свіжі яйця;
– міцний алкоголь – надасть випічці неповторного аромату;
– тісто, має підходити в теплому місці без протягів.

Рецепт класичної паски від Євгена Клопотенка

Час: 2 години + 30 хвилин на випікання
Порцій: 8

Яка смакота / Фото сайт Євгена Клопотенка

 Інгредієнти:
– 750 – 800 грамів борошна;
– 220 мілілітрів теплого молока 2, 5%;
– 25 грамів живих дріжджів;
– 1 яйце;
– 1 жовток;
– 2 столові ложки сметани;
– 225 грамів цукру + 1 столова ложка для опари;
– 10 грамів ванільного цукру;
– 1 апельсин (сік і цедра);
– 100 грамів м'якого вершкового масла 82,5%;
– 2 столові ложки соняшникової олії;
– 25 мілілітрів коньяку/віскі/рому;
– 100 грамів родзинок/цукатів;
– 200 грамів цукрової пудри;
– дрібка солі;
– декоративна посипка (опціонально).

Приготування:

  • У теплому молоці розчиніть дріжджі (найкраще це робити руками, щоб переконатися у відсутності грудочок).
  • Додайте 1 столову ложку цукру та ще раз перемішайте, щоб цукор теж розчинився.
  • Накрийте чистим рушником та залиште в теплому місці на 20 хвилин.
  • Маса має збільшитися у два рази, як це станеться, додайте одне яйце та жовток.
  • Згодом всипте цукор, ванільний цукор та дрібку солі.
  • Додайте розм'якшене вершкове масло та сметану.
  • Необхідно всі інгредієнти добре перемішати.
  • Натріть цедру апельсина на дрібній тертці та додайте до тіста.
  • Вичавіть сік половини апельсина і теж додайте в опару.
  • Добре перемішайте віничком, щоб сік і цедра рівномірно розподілилися.
  • Додайте решту борошно та перемішайте тісто до однорідності.
  • Влийте до великодньої випічки міцний алкоголь: коньяк, ром або віскі.
  • Вимісіть м'яке тісто. Чим довше його місите, тим пухкішою буде паска.
  • Сформуйте з тіста кулю та викладіть у велику глибоку миску, змащену соняшниковою олією.
  • Накрийте рушником і залиште в теплому місці на 1 годину для підйому.
  • Тісто має збільшитися у 2 – 3 рази. Коли це станеться обімніть тісто та залиште для підйому ще на 40 хвилин.
  • Знову обімніть тісто та всипте родзинки.
  • Наповніть форми тістом на третину об'єму та залиште у теплому місці.
  • Розігрійте духовку до 180 градусів на режимі конвекції чи верхнього та нижнього нагріву.
  • Випікайте паски протягом 20 – 35 хвилин в залежності від розміру форм.
  • Приготуйте апельсинову глазур: в сотейник всипте цукрову пудру, сік половини апельсина та добре перемішайте. Отриману цукрову масу нанесіть на вистуджені паски та прикрасьте посипкою чи іншим декором.