Що приготувати на Різдвяний піст: рецепти з картоплі
22 листопада 2022,
10:39
Читать новость на русском
Різдвяний піст у католиків розпочинається у 2022 році 28 листопада. Традиційно він відмічається за 4 тижні до Різдва Христового.
Оскільки картопля найбільш доступний для українців продукт, ми використовуємо її чи не щодня. З неї можна приготувати багато страв, зокрема й пісних. 24 канал дібрав смачні та пісні рецепти страв з картоплі на будь-який смак та гаманець.
Читайте також Курочка в маринаді та ковбаски гриль: чим підкріпитися між відключеннями світла
Картопля в мундирах з часником
- Час: 80 хвилин
- Порції: 4
Запечена картопля / Фото The Kitchn
– 8 середніх картоплин;
– 4 головки часнику;
– гілочки розмарину;
– олія;
– сіль.
Приготування:
- Ретельно помийте картоплю, розріжте навпіл та вкладіть в серединки шматок гілочки розмарину.
- З цілих головок часнику зріжте шар біля основи гострим ножем, щоб вони все ще трималися разом, але були відкритими.
- Збризніть їх олією та викладіть на деко загорнувши у фольгу. Аналогічно загорніть і картоплю.
- Випікайте все у духовці при температурі 200 градусів 60 – 80 хвилин. Часник можна дістати через 40 – 50 хвилин. Він повинен бути пропеченим та м'яким.
- З готової картоплі зніміть фольгу, вичавіть часник у серединки та посоліть. Подавайте страву до столу.
Смачного!
Яворівський пиріг
- Час: 3 – 4 години
- Порції: 8
– 30 грамів свіжих дріжджів;
– 2 столові ложки соняшникової олії;
– 500 грамів пшеничного борошна;
– дрібка солі;
– цукор (за бажанням);
– 250 мілілітрів теплої води;
– 2 яєчні жовтки.
Приготування:
- З'єднайте дріжджі цукром і дайте їм розійтися. З пшеничного борошна, теплої води, дріжджів, дрібки солі, цукру та одного жовтка замісіть некруте тісто.
- Додайте олії й ще раз як слід вимісіть тісто, щоб воно ввібрало жир. Готове тісто покладіть до миски, накрийте харчовою плівкою й поставте в тепле місце, щоб підросло.
– 1 склянка гречки;
– 6 середніх картоплин;
– 2 цибулини;
– соняшникова олія для смаження;
– 3 зубчики часнику.
Приготування:
- Для начинки почистіть картоплю, відваріть у підсоленій воді до готовності та охолодіть (20 – 25 хвилин). Промийте й відваріть гречку в підсоленій воді до готовності (10 – 15 хвилин).
- Почистіть цибулю, наріжте дрібним кубиком і підсмажте на олії до золотавості. З'єднайте підсмажену цибулю з картоплею та гречкою, додайте подрібнений часник і ретельно перемішайте масу. За бажанням можна додати чорний мелений перець.
- Розкачайте тісто, викладіть до прямокутної форми для випікання. Додайте начинку та розрівняйте ложкою. Загорніть краї тіста до центру так, щоб вони вкрили всю начинку і защипніть.
- З'єднайте жовток із водою й змастіть ним верх пирога.
- Випікайте пісний гречаний пиріг у духовці, розігрітій до 200 градусів 60 – 65 хвилин.
Смачного!
Смажена картопля з цибулею
- Час: 30 хвилин
- Порції: 4
– 8 картоплин;
– 2 ріпчасті цибулі;
– часник (за бажанням);
– сухий розмарин;
– олія для смаження;
– сіль.
Приготування:
- Ретельно почистіть картоплю від шкірки, наріжте довгими брусочками та відправте у холодну воду.
- Очищену цибулю наріжте кільцями.
- Розігрійте сковорідку з великою кількістю олії на середньому вогні. Щоб не понижувати температуру олії, викладайте картоплю на сковорідку порціями. Коли вона зарум'яниться – додайте цибулю, посипте сухим розмарином та вичавіть часник.
- Обсмажуйте картоплю до готовності.
Смачного!