Щоб випічка була пухкою: прості правила роботи з дріжджами від шеф-кухаря

6 березня 2022, 13:37
Читать новость на русском

Скільки треба взяти сухих дріжджів, якщо немає пресованих, чому до них не можна одразу додавати цукор? Про ці та інші тонкощі пекарського мистецтва розповів Євген Клопотенко.

Якщо маєте вдома всі передбачені рецептом інргедієнти – супер. Якщо ж деяких складників бракує або в рецепті – лише перелік інгредієнтів без зазначення їх точної кількості, ці поради вам дуже придадуться.

Читайте також Ситні обіди для українських захисників: варіанти з м'ясом, крупами та овочами

Пропорції для свіжих та сухих дріжджів

  • на 1 кілограм борошна йде 30 – 50 грамів дріжджів;
  • 10 грамів сухих дріжджів – це 30 грамів пресованих;
  • на 1 грамів дріжджів необхідно 5 грамів рідини.

Рідина

Щоб дріжджі запрацювали, їм потрібна рідина: вода або молоко.

Зверніть увагу! Температура молока чи води не має бути понад 35 градусів. Інакше дріжджі загинуть.


Фото Кулінар

Підсолоджувачі та цукор

Головна помилка більшості господинь – те, що цукор до закваски чи дріжджів вони додають на першому етапі приготування. Тим часом Євген Клопотенко попереджає: до дріжджів не можна відразу додавати цукор, інакше не вийде повітряної, насиченої киснем маси.

Спершу дріжджі потрібно розвести водою, дати їм час розмножитися, а вже потім всипати цукор.

Температурний режим

Щоб тісто росло, його радять залишати у теплому місці без протягів. Теплому, але не жаркому. При високих температурах, дріжджі гинуть, тому не ставте їх на гарячу батарею, краще – біля.