12 грудня,
10:13
Що готують на Різдво у Литві: рецепт киселю з журавлини
Джерело:
Євген КлопотенкоУ кожній країні є свої Різдвяні традиції, у Великій Британії подають йоркширський пудинг, у Польщі – лапшу з маком та медом, в Україні – кутю.
Сьогодні ми хочемо познайомити вас із Різдвяними традиціями Литви. У це святковий день вони готують кисіль, яким частують рідних та близьких.
Читайте також М'ясо гомілок по-грузинськи: готуємо соковите чахохбілі з томатами
Кисіль зазвичай готують з ягід журавлини, але якщо їх нема під рукою, можна взяти заморожену малину чи вишню. В залежності від густоти він може бути й напоєм, і десертом, як заманеться.
Спробуймо і ми доєднатися до цієї традиції та приготуймо кисіль на Різдво Христове.
Рецепт киселю з журавлини
- Час: 35 хвилин
- Порції: 4
– 200 грамів журавлини;
– 100 – 150 грамів цукру;
– 50 грамів кукурудзяного крохмалю;
– 1,5 літра води + 200 мілілітрів для крохмалю.
Приготування:
- Ретельно миємо журавлину. Встановлюємо на миску дрібне сито та викладаємо ягоди. Подрібнюємо товкачиком або просто ложкою, щоб вийшов сік.
- Потовчені ягоди разом із соком, що виділився, переливаємо у невелику каструлю. Вливаємо пів літра води та варимо 15 хвилин після закипання на невеликому вогні.
- Ще раз проціджуємо все через сито і повертаємо у каструлю вже лише рідину, ягоди більше не знадобляться. Додаємо літр води та весь цукор. Доводимо кисіль до кипіння на маленькому вогні.
- Окремо розводимо у 200 мілілітрах води 50 грамів кукурудзяного крохмалю. Вливаємо суміш тонкою цівкою у каструлю, помішуючи ложкою. Проварюємо ще кілька хвилин.
- Коли кисіль почне гуснути знімаємо його з плити та розливаємо по склянках.
Нехай смакує!