Згідно з сімейними традиціями: рецепт паски на жовтках

10 квітня 2023, 11:27
Читать новость на русском

В кожного, мабуть, є рецепт Великодньої паски, який залишився під пращурів. Одним з таких поділилася українська кондитерка Ліза Глінська.

Існує багато рецептів пасок на Великдень: італійська колумба, ароматний крафін, паска на жовтках, з холодним маслом чи інші. Але найсмачніші завжди ті, які готують щороку за давнім рецептом бабусі чи мами.

Читайте також Коли гості на порозі: 3 варіанти страв із курочки для великих компаній

Начинками для паски можуть бути звичайні родзинки, або інші улюблені сухофрукти: чорнослив, курага, ананаси, папая. Також смачно буде з шоколадними дропсами.

Рецепт паски на Великдень

  • Час: 6 годин
  • Порції: 3 штуки по 450 грамів
Інгредієнти для опари:
 – 300 грамів молока;
 – 20 грамів свіжих пресованих дріжджів;
 – 70 грамів цукру.

Приготування:

  • Додаємо дріжджі та цукор в молоко та перемішуємо.
  • Накриваємо харчовою плівкою та залишаємо при кімнатній температурі на 30 хвилин.
Інгредієнти:
 – опара;
 – 80 грамів жовтків;
 – 120 грамів цукру;
 – 7 грамів солі;
 – 40 грамів свіжих пресованих дріжджів;
 – 150 грамів вершкового масла (82%, кімнатної температури);
 – цедра апельсина та ваніль (за бажанням);
 – 630 грамів борошна;
 – 150 – 200 грамів родзинок;
 – 40 грамів чорного рому, коньяку.

Приготування:

  • В чашу міксера викладаємо: опару, жовтки, дріжджі, цукор, сіль, цедру апельсина, ваніль, вершкове масло, борошно та вимішуємо тісто насадкою "гак" або руками, приблизно 15 – 20 хвилин.
  • Накриваємо тісто рушником, залишаємо при кімнатній температурі на 2 години.
  • Додаємо заздалегідь замочені в ромі родзинки на ніч.
  • Розділяємо тісто на три частини по 480 грамів. Формуємо кульку, перекладаємо її в паперову форму.
  • Накриваємо рушником та залишаємо на 1 – 1,5 години.
  • Випікаємо при 165 градусах (з конвекцією) - 40 – 45 хвилин.
  • Після охолодження, покриваємо молочною глазур’ю та прикрашаємо.
Молочна глазур:
 – 150 грамів згущеного молока;
 – 40 грамів цукрової пудри;
 – 50 грамів сухого молока.

Приготування:

  • Змішуємо всі інгредієнти.
  • Одразу наносимо на паску та прикрашаємо.

Смачного!