У літню спеку для користі організму найкраще виключити зі свого раціону деякі продукти. Експерти рекомендують не вживати продукти, які спричиняють виділення тепла та зневоднення.

Читайте також 10 порад, як прищепити дитині любов до здорової їжі

А це – солодкі, холодні чи газовані напої, солодощі, молочні продукти, напої з вмістом кофеїну, а також продукти з великим вмістом білків – м'ясо та овочі, які спричиняють виведення води з організму (селеру, фенхель, спаржу).

Які продукти не можна вживати у спеку

Морозиво


Морозиво / Фото Pexels

Морозиво – найсмачніший літній десерт найкраще не вживати у спеку, бо це дуже шкідливо для організму. Прохолода триває не більше 15 хвилин, а відчуття спеки зростає й організм реагує на це, щоб знову зігрітись до звичної температури тіла.

Крижані прохолодні напої

Лимонад з льодом / Фото Pexels
Лимонад з льодом / Фото Pexels

Ефект прохолоди – такий же, як попередній. Якщо постійно пити холодну воду, організм завжди підігріває тіло до нормальної температури, а це може спричинити тепловий удар. Тому найкраще вживати воду або напої кімнатної температури.

Гострі страви

​Страва з червоним перцем
Страва з червоним перцем / Фото Pexels

У спеку краще уникати гострі страви, де є чорний або червоний перець. Це викликає підвищення температури тіла і змушує організм нагріватися.

Молочні продукти

Кава з молоком
Кава з молоком / Фото Pexels

Напої з додаванням молока, наприклад, кава з молоком може спричинити тяжкість у шлунку. Тим паче солодкі коктейлі з молоком – теж несприятливо вживати у спеку. Найкращі солодощі – це фрукти.

Алкоголь

Коктейль
Коктейль / Фото Pexels

Один із сильних сечогінних напоїв – алкоголь, що спричиняє сильне зневоднення та навантаження на серце та весь організм. Тому слід виключити алкоголь зі свого меню.