Ситно й смачно: бойківські книші з картоплею
11 серпня 2021,
19:25
Читать новость на русском
Житні або пшеничні пиріжки з картоплею чи капустою в Україні зазвичай готували на свята, що випадали на піст, а також на поминки та проводи. У страви, без якої не проходило жодне застілля, – довга історія й безліч варіацій.
Першу згадку про цю страву знаходимо в поемі Котляревського "Енеїда":
– Зробити поминки я хочу,
Поставити обід старцям…
І зараз миттю всі пустились
Горілку, м'ясо куповать,
Хліб, бублики, книші вродились,
Пійшли посуди добувать;
І коливо з куті зробили,
Сити із меду наситили.
Цікаво Інвестиція в майбутнє: МХП уклав угоду з мережею онлайн-ресторанів Foodz Ukraine
Старовинний рецепт книшів
Час: 1,5 години
Порцій: 4
Інгредієнти:
- 500 грамів борошна;
- 6 грамів сухих дріждів;
- 100 грамів масла;
- 250 мілілітрів води;
- 1 столова ложка цукру;
- 1 чайна ложка солі;
- 1 яйце.
Начинка:
- 15 картоплин;
- 1 цибулина;
- 100 грамів олії;
- сіль, чорний перець – на ваш смак.
Приготування:
- Чистимо та ставимо варитися картоплю до готовності. Гарячу картоплю розминаємо і даємо їй остигнути.
- Цибулю ріжемо дрібними кубиками та обжарюємо до золотистого кольору.
- Картоплю з'єднуємо з цибулею, спеціями та ретельно перемішуємо.
- Для тіста розчиняємо у теплій воді дріжджі, цукор та сіль. Додаємо до суміші розтоплене вершкове масло. Опісля поступово підсипаємо муку та місимо тісто. Воно має вийти еластичним. Залишаємо його на 30 хвилин.
- Робочу поверхню посипаємо мукою і розкачуємо тонким шаром тісто. Вирізаємо з тіста кружечки й викладаємо на середину начинку.
- Краї пиріжків зчіплюємо до середини серцевинки.
- Змащуємо пиріжки жовтком та випікаємо у розігріті до 180 градусів духовці 30 хвилин.