Ситно й смачно: бойківські книші з картоплею

11 серпня 2021, 19:25
Читать новость на русском

Житні або пшеничні пиріжки з картоплею чи капустою в Україні зазвичай готували на свята, що випадали на піст, а також на поминки та проводи. У страви, без якої не проходило жодне застілля, – довга історія й безліч варіацій.

Першу згадку про цю страву знаходимо в поемі Котляревського "Енеїда":

– Зробити поминки я хочу,
Поставити обід старцям

І зараз миттю всі пустились
Горілку, м'ясо куповать,
Хліб, бублики, книші вродились,
Пійшли посуди добувать;
І коливо з куті зробили,
Сити із меду наситили.


Цікаво Інвестиція в майбутнє: МХП уклав угоду з мережею онлайн-ресторанів Foodz Ukraine

Старовинний рецепт книшів

Час: 1,5 години
Порцій: 4

Неймовірні пиріжки / Фото School Food

Інгредієнти:

  • 500 грамів борошна;
  • 6 грамів сухих дріждів;
  • 100 грамів масла;
  • 250 мілілітрів води;
  • 1 столова ложка цукру;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 1 яйце.

Начинка:

  • 15 картоплин;
  • 1 цибулина;
  • 100 грамів олії;
  • сіль, чорний перець – на ваш смак.

Приготування:

  1. Чистимо та ставимо варитися картоплю до готовності. Гарячу картоплю розминаємо і даємо їй остигнути.
  2. Цибулю ріжемо дрібними кубиками та обжарюємо до золотистого кольору.
  3. Картоплю з'єднуємо з цибулею, спеціями та ретельно перемішуємо.
  4. Для тіста розчиняємо у теплій воді дріжджі, цукор та сіль. Додаємо до суміші розтоплене вершкове масло. Опісля поступово підсипаємо муку та місимо тісто. Воно має вийти еластичним. Залишаємо його на 30 хвилин.
  5. Робочу поверхню посипаємо мукою і розкачуємо тонким шаром тісто. Вирізаємо з тіста кружечки й викладаємо на середину начинку.
  6. Краї пиріжків зчіплюємо до середини серцевинки.
  7. Змащуємо пиріжки жовтком та випікаємо у розігріті до 180 градусів духовці 30 хвилин.