Першу згадку про цю страву знаходимо в поемі Котляревського "Енеїда":
– Зробити поминки я хочу,
 Поставити обід старцям…
 
 І зараз миттю всі пустились
 Горілку, м'ясо куповать,
 Хліб, бублики, книші вродились,
 Пійшли посуди добувать;
 І коливо з куті зробили,
 Сити із меду наситили.
 Цікаво Інвестиція в майбутнє: МХП уклав угоду з мережею онлайн-ресторанів Foodz Ukraine
Старовинний рецепт книшів
Час: 1,5 години
 Порцій: 4
Неймовірні пиріжки / Фото School Food
Інгредієнти:
- 500 грамів борошна;
 - 6 грамів сухих дріждів;
 - 100 грамів масла;
 - 250 мілілітрів води;
 - 1 столова ложка цукру;
 - 1 чайна ложка солі;
 - 1 яйце.
 
Начинка:
- 15 картоплин;
 - 1 цибулина;
 - 100 грамів олії;
 - сіль, чорний перець – на ваш смак.
 
Приготування:
- Чистимо та ставимо варитися картоплю до готовності. Гарячу картоплю розминаємо і даємо їй остигнути.
 - Цибулю ріжемо дрібними кубиками та обжарюємо до золотистого кольору.
 - Картоплю з'єднуємо з цибулею, спеціями та ретельно перемішуємо.
 - Для тіста розчиняємо у теплій воді дріжджі, цукор та сіль. Додаємо до суміші розтоплене вершкове масло. Опісля поступово підсипаємо муку та місимо тісто. Воно має вийти еластичним. Залишаємо його на 30 хвилин.
 - Робочу поверхню посипаємо мукою і розкачуємо тонким шаром тісто. Вирізаємо з тіста кружечки й викладаємо на середину начинку.
 - Краї пиріжків зчіплюємо до середини серцевинки.
 - Змащуємо пиріжки жовтком та випікаємо у розігріті до 180 градусів духовці 30 хвилин.
 



