Смачніше ніж в магазині: домашній сир рікота за рецептом Ярославського

19 травня 2022, 18:45
Читать новость на русском

Італійський сир рікота – неймовірно ніжний, з легким смаком та кремової структури. Він чудово підходить для фарширування ним оливок чи червоних гострих перців.

За рецептом Володимира Ярославського ви з легкістю приготуєте сир рікота вдома, адже це так просто. Звичайно, рікоту в Італії готують з сироватки після виробництва моцарели чи інших сирів, у нас такої можливості немає. Шеф-кухар пропонує рецепт з коров'ячого молока. Таким чином сир вийде жирніший та ніжніший.

Читайте також Домашні сирники від Клопотенка: перевірений рецепт від шеф-кухаря

Рецепт домашнього сиру рікота

  • Час: 60 хвилин
  • Порції: 400 грамів
Інгредієнти:
 – 2 літри молока (домашнього);
 – 3 – 4 грами лимонної кислоти;
 – сіль.

Приготування:

  1. Підігрійте у каструлі молоко до 90 градусів. 
  1. Лимонну кислоту розбавте 30 мілілітрами води. Замість лимонної кислоти можна узяти 35 – 40 г лимонного соку або винного оцту.
  1. Додайте до молока та ретельно перемішайте. Дайте постояти 10 хвилин, щоб молоко згорнулося.
  1. Перекладіть масу на сито з марлею та залишіть відстоятися, охолонути на 30 хвилин.

  1. У вас вийде близько 400 грамів домашнього сиру рікота.

Смачного!

 

Текст публікації Володимира Ярославського:

Домашня рікота

Звісно зазвичай цей м’який сир готують з сироватки після виробництва моцарели та інших сирів - звідси й назва - знов приготований. Але можна робити і з молока, буде більш жирний і ніжний.
Інгредієнти::
- 2 літри молока (домашнього)
- 3 – 4 г лимонної кислоти
- сіль за бажанням

Можна брати цільне молоко, домашнє і навіть пастеризоване.
Готуємо:
Нагріваємо у каструлі чи сотейнику молоко до 90 градусів на середньому вогні, як зазвичай. Знімаю з вогню.
Відважую лимонну кислоту і розбавляю її трішечки водою – 30 мг.
Ввожу лимонну кислоту молоко. Перемішую вінчиком або ложкою. Даю постояти 10 хвилин - молоко згортається.
Обережно переношу рикоту на сито з марлею і даю ще відстоятися,
охолонути і стекти зайвій сироватці 30 хвилин. На виході в мене було 400 г рикоти.

️Замість лимонної кислоти можна узяти 35 – 40 г лимонного соку або винного оцту. Я робив і так і так, але результат, як на мене, вийшов найкращий з лимонною кислотою - сама РИКОТА була найніжніша.

️Такий сир можна використовувати замість домашнього сиру (творогу) для сирників, для запіканки, просто їсти й звісно у соуси та усілякі начинки.

Наступним приготуємо домашній сир маскарпоне. Якщо бажаєте інших страв, пишіть у коментарях. Мирного нам неба скоріше!