Вишуканість за кілька гривень: готуємо цибулевий суп за рецептом, якому понад 2 тисячі років
Цибуля – один із найдоступніших продуктів в Україні. До смішного дешева, вона може не лише відтіняти основні, яскравіші, інгредієнти, а й грати першу скрипку у вельми вишуканих кулінарних композиціях. Приміром, у французькому цибулевому супі.
Цибулевий суп – чудова зимово-осіння страва, від якої віє теплом і затишком. А чи знаєте ви, що його різновиди готували ще стародавні римляни та греки? Але в давнину ця страва вважалась їжею бідноти, адже цибуля й тоді була найдешевшим продуктом. Сьогодні ж французький цибулевий суп подають у найдорожчих ресторанах, а за секретами його приготування полює кожен шеф-кухар.
Не пропустіть Чим замінити шашлик: швидкі рецепти з курятини на мангалі чи в духовці
Історія виникнення сучасного супу
Хоча історія приготування цибулевого супу надзвичайно стародавня, класичний рецепт сягає корінням у 18 століття. Легенда свідчить, що король Людовик XV влаштовував незаплановану вечірку у своєму мисливському будиночку. Кухар не очікував такої події, розгубився і здійснив набіг на комору та знайшов там масло, шампанське та жменьку цибулі. Взявся за роботу, поєднавши ці, здавалося б, мізерні інгредієнти, і створив перший класичний французький цибулевий суп.
Згодом його прийнято було готувати на основі яловичого бульйону, білого вина та карамелізованої цибулі. Інколи для того, щоб додати страві вишуканості, у неї додавали коньяк.
Рецепт цибулевого супу
Ця апетитна та ситна страва точно зігріє прохолодними осінніми вечорами.
Час: 1 година
Порцій: 4
Інгредієнти:
- 1 кг ріпчастої цибулі;
- 50 г вершкового масла;
- 1 ст. л. цукру;
- 2 ч. л. солі;
- 3 ст. л. борошна;
- 200 мл білого сухого вина;
- 1,5 л курячого або яловичого бульйону;
- сіль, мелений чорний перець – на ваш смак.
Приготування:
- Дрібно нашинковану цибулю обсмажуємо на розтопленому вершковому маслі. Для цього найкраще підійде каструля з товстим дном.
- Додаємо сіль та цукор.
- Смажимо на повільному вогні до золотавого кольору. На це піде близько 20 – 25 хвилин.
- Коли цибуля приготується, посипаємо її борошном та тушкуємо 2 – 3 хвилини.
- До цибулі вливаємо вино та доводимо до кипіння. Після цього варимо суміш на середньому вогні до повного випаровування вина.
- Коли вино випарується, вливаємо до цибулі бульйон та доводимо до кипіння. Коли страва закипить, зменшуємо вогонь та варимо суп ще приблизно 40 – 50 хвилин. Цибуля має добре розваритись, а суп – трохи загуснути.