Цибулевий суп – чудова зимово-осіння страва, від якої віє теплом і затишком. А чи знаєте ви, що його різновиди готували ще стародавні римляни та греки? Але в давнину ця страва вважалась їжею бідноти, адже цибуля й тоді була найдешевшим продуктом. Сьогодні ж французький цибулевий суп подають у найдорожчих ресторанах, а за секретами його приготування полює кожен шеф-кухар.

Не пропустіть Чим замінити шашлик: швидкі рецепти з курятини на мангалі чи в духовці

Історія виникнення сучасного супу

Хоча історія приготування цибулевого супу надзвичайно стародавня, класичний рецепт сягає корінням у 18 століття. Легенда свідчить, що король Людовик XV влаштовував незаплановану вечірку у своєму мисливському будиночку. Кухар не очікував такої події, розгубився і здійснив набіг на комору та знайшов там масло, шампанське та жменьку цибулі. Взявся за роботу, поєднавши ці, здавалося б, мізерні інгредієнти, і створив перший класичний французький цибулевий суп.

Старовинна та бюджетна страва / Фото unsplash

Згодом його прийнято було готувати на основі яловичого бульйону, білого вина та карамелізованої цибулі. Інколи для того, щоб додати страві вишуканості, у неї додавали коньяк.

Рецепт цибулевого супу

Ця апетитна та ситна страва точно зігріє прохолодними осінніми вечорами.

Час: 1 година
Порцій: 4

Просто та смачно / Фото unsplash

Інгредієнти:

  • 1 кг ріпчастої цибулі;
  • 50 г вершкового масла;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 2 ч. л. солі;
  • 3 ст. л. борошна;
  • 200 мл білого сухого вина;
  • 1,5 л курячого або яловичого бульйону;
  • сіль, мелений чорний перець – на ваш смак.

Приготування:

  1. Дрібно нашинковану цибулю обсмажуємо на розтопленому вершковому маслі. Для цього найкраще підійде каструля з товстим дном.
  2. Додаємо сіль та цукор.
  3. Смажимо на повільному вогні до золотавого кольору. На це піде близько 20 – 25 хвилин.
  4. Коли цибуля приготується, посипаємо її борошном та тушкуємо 2 – 3 хвилини.
  5. До цибулі вливаємо вино та доводимо до кипіння. Після цього варимо суміш на середньому вогні до повного випаровування вина.
  6. Коли вино випарується, вливаємо до цибулі бульйон та доводимо до кипіння. Коли страва закипить, зменшуємо вогонь та варимо суп ще приблизно 40 – 50 хвилин. Цибуля має добре розваритись, а суп – трохи загуснути.