Святкуємо смачно: 5 оригінальних рецептів з курочкою для вашого різдвяного столу
Різдво – одне з найбільших християнських свят, підготовка до якого об'єднує всю родину. Окрім прибирання та прикрашання, важливо, щоб на святковому столі були оригінальні страви, які сподобаються близьким та гостям.
До різдвяних смаколиків є особлива вимога: вони мають готуватися швидко та без стресу, щоб, повернувшись зі святкової служби, родина могла відразу посмакувати ароматною стравою. Тому в цей урочистий день до столу часто подають різні варіанти курочки, адже вона смачна, поживна, а готувати її надзвичайно просто.
Читайте також Здорова альтернатива ковбасі: чому курочка су-від – ідеальний продукт для повноцінного раціону
Тож напередодні різдвяних і новорічних свят ми дібрали для вас неймовірно смачні та легкі рецепти гарячих страв, салатів та закусок із курочкою, які точно змінять ваше уявлення про класичні страви з птиці.
Курячий салат з апельсином та фетою
Рецепт курячого салату з апельсином та фетою / Фото Shutterstock
Інгредієнти:
– 4 філе стегна від ТМ "Наша ряба";
– 1 апельсин;
– 160 грамів фети;
– 50 грамів арахісу;
– 200 грамів листя салату;
– 150 грамів солодкого консервованого перцю;
– олія для смаження.
Для заправки:
– 40 мілілітрів темного бальзамічного оцту;
– 20 мілілітрів меду;
– 40 мілілітрів оливкової олії.
Приготування:
- Спочатку приготуємо заправку. Змішуємо всі інгредієнти для заправки та ретельно перемішуємо.
- Далі виливаємо олію на розігріту на середньому вогні сковороду.
- Солимо стегна та обсмажуємо до золотавої скоринки близько 10 хвилин.
- Знімаємо з вогню та даємо трішки охолонути.
- Тоді нарізаємо готову курочку та бринзу середніми кубиками.
- Розігріваємо духовку до +180 градусів Цельсія.
- Викладаємо горіхи на вистелене фольгою деко, ставимо в духовку та підсушуємо близько 10 хвилин.
- Тим часом нарізаємо солодкий перець смужками.
- Очищуємо апельсин від шкіри та нарізаємо скибочками.
- Викладаємо на тарілку листя салату, потім перець, фету, курку, горіхи та апельсин. Збризкуємо заправкою та подаємо.
Смачного!
Запечена курочка з цимесом
Рецепт запеченої курочки з цимесом / Фото Shutterstock
Інгредієнти:– 1 куряча тушка від ТМ "Наша Ряба";
– 3 апельсини;
– 1 ріпчаста цибулина;
– пів чайної ложки куркуми;
– 200 грамів квасолі;
– 1 чайна ложка карі;
– 2 зубки часнику;
– пів чайної ложки зіри;
– 500 грамів моркви;
– 200 грамів меду;
– 100 грамів родзинок;
– 20 грамів м’яти;
– 20 грамів петрушки;
– 150 грамів вершкового масла;
– оливкова олія для смаження.
Приготування:
- Нарізаємо моркву тонкими кружальцями, а цибулю – півкільцями.
- Викладаємо родзинки в невелику миску, заливаємо водою та залишаємо на 5 хвилин, щоб вони розм'якли.
- Виливаємо олію на розігріту на середньому вогні сковороду.
- Злегка обсмажуємо нарізані овочі до золотавого кольору. Додаємо розмочені родзинки, мед, квасолю, сіль, перець, м'яту, петрушку та нарізану м'якоть апельсина.
- Натираємо курочку сіллю, спеціями, тертим часником, цедрою апельсина та вершковим маслом.
- Закладаємо начинку всередину курочки та защипуємо шпажками. Ставимо в холодильник щонайменше на 8 годин.
- Далі розігріваємо духовку до +250 градусів Цельсія.
- Виймаємо курочку з холодильника, кладемо у форму та запікаємо 10 хвилин, після чого зменшуємо температуру до 140 – 150 градусів Цельсія та запікаємо ще близько 1 години.
- Готову курочку виймаємо з духовки та подаємо.
Смачного!
Курочка су-від під соусом із журавлини
Рецепт курочки су-від під соусом із журавлини / Фото Shutterstock
Інгредієнти:
– 2 курочки су-від від ТМ "Наша Ряба";
– листя салату;
– 2 гілочки петрушки;
– олія для смаження;
– сіль, перець на ваш смак.
Для соусу:
– 200 грамів журавлини;
– 3/4 коричневого цукру;
– 1/4 склянки води;
– пів чайної ложки меленої кориці;
– 1 чайна ложка лимонної цедри;
– 1 чайна ложка цедри апельсина;
– 1 столова ложка лимонного соку;
– 1/4 склянки апельсинового соку;
– мелений мускатний горіх на ваш смак.
Приготування:
- Розігріваємо сковороду на середньому вогні, виливаємо олію та обсмажуємо курочку з обох боків по 5 хвилин. За бажанням солимо та перчимо.
- Далі готуємо соус. Змішуємо журавлину, цукор та воду у маленькій каструлі. Ставимо на середній вогонь і доводимо до кипіння, після чого зменшуємо вогонь до малого. Додаємо корицю, мускатний горіх і готуємо на помірному вогні близько 5 хвилин. Натираємо цедру лимона та апельсина на дрібній терці. Тоді витискаємо сік із лимона та апельсина. Додаємо в каструлю цедру, сік лимона та апельсина та варимо ще 2 хвилини, після чого знімаємо з вогню. Даємо соусу охолонути.
- Викладаємо листя салату, зверху кладемо нарізану шматочками курочку, поливаємо все соусом, прикрашаємо зеленню та подаємо на стіл.
Смачного!
Крученики в соусі з лісових грибів та ялівцем
Рецепт кручеників в соусі з лісових грибів та ялівцем / Фото Наша Ряба
Інгредієнти:– 400 грамів філе для відбивної від ТМ "Наша Ряба";
– 400 грамів лісових або інших грибів;
– 400 мілілітрів жирних вершків (від 18%);
– 100 грамів цибулі;
– 1 столова ложка ялівцю;
– 40 грамів сушеної петрушки;
– 1 гілочка чебрецю;
– часник на ваш смак;
– олія для смаження;
– сіль, перець на ваш смак.
Приготування:
- Нарізаємо цибулю та гриби соломкою.
- Розігріваємо сковороду на середньому вогні, додаємо олію та обсмажуємо цибулю, гриби з часником і петрушкою до готовності. Знімаємо з вогню та викладаємо в окрему миску.
- Злегка відбиваємо філе, солимо та перчимо.
- Загортаємо в м’ясо гриби з цибулею (2/3 об'єму) і загортаємо в рулетики.
- Прибираємо жир зі сковороди, розігріваємо на середньому вогні, додаємо олію та обсмажуємо рулетики до рум'яної скоринки. Знімаємо з вогню.
- Розігріваємо духовку до 180 градусів.
- Викладаємо крученики у форму для запікання. Додаємо залишок грибів з цибулею, розтертий ялівець, чебрець. Заливаємо страву вершками та запікаємо близько 25 хвилин.
- Прикрашаємо готові крученики зеленню і подаємо на стіл.
Смачного!
Курочка у вині з мандаринами
Рецепт курочки у вині з мандаринами / Фото Наша Ряба
Інгредієнти:– 4 курячі четвертини від ТМ "Наша Ряба";
– 8 мандаринів;
– 100 грамів меду;
– 150 мілілітрів вина Совіньйон Блан або іншого білого вина;
– 2 гілочки розмарину;
– 4 зубки часнику;
– 1 щіпка мускатного горіха;
– сіль, перець на ваш смак;
– оливкова олія.
Приготування:
- Очищуємо мандарин та нарізаємо їх, цедру натираємо на дрібній терці.
- Розтираємо часник із сіллю та розмарином в окремій мисці. Додаємо цедру, мандарини, мед, вино, мускатний горіх, оливкову олію та натираємо курочку отриманою сумішшю. Залишаємо її в холодильнику на 4 – 5 годин.
- Розігріваємо духовку до 165 градусів Цельсія.
- Виймаємо курочку, викладаємо на деко та запікаємо близько 45 – 55 хвилин. Подаємо.
Смачного!