До різдвяних смаколиків є особлива вимога: вони мають готуватися швидко та без стресу, щоб, повернувшись зі святкової служби, родина могла відразу посмакувати ароматною стравою. Тому в цей урочистий день до столу часто подають різні варіанти курочки, адже вона смачна, поживна, а готувати її надзвичайно просто.

Читайте також Здорова альтернатива ковбасі: чому курочка су-від – ідеальний продукт для повноцінного раціону

Тож напередодні різдвяних і новорічних свят ми дібрали для вас неймовірно смачні та легкі рецепти гарячих страв, салатів та закусок із курочкою, які точно змінять ваше уявлення про класичні страви з птиці.

Курячий салат з апельсином та фетою

Рецепт курячого салату з апельсином та фетою / Фото Shutterstock

Приготування:

  1. Спочатку приготуємо заправку. Змішуємо всі інгредієнти для заправки та ретельно перемішуємо.
  2. Далі виливаємо олію на розігріту на середньому вогні сковороду.
  3. Солимо стегна та обсмажуємо до золотавої скоринки близько 10 хвилин.
  4. Знімаємо з вогню та даємо трішки охолонути.
  5. Тоді нарізаємо готову курочку та бринзу середніми кубиками.
  6. Розігріваємо духовку до +180 градусів Цельсія.
  7. Викладаємо горіхи на вистелене фольгою деко, ставимо в духовку та підсушуємо близько 10 хвилин.
  8. Тим часом нарізаємо солодкий перець смужками.
  9. Очищуємо апельсин від шкіри та нарізаємо скибочками.
  10. Викладаємо на тарілку листя салату, потім перець, фету, курку, горіхи та апельсин. Збризкуємо заправкою та подаємо.

Смачного!

Запечена курочка з цимесом

Рецепт запеченої курочки з цимесом / Фото Shutterstock

Приготування:

  1. Нарізаємо моркву тонкими кружальцями, а цибулю – півкільцями.
  2. Викладаємо родзинки в невелику миску, заливаємо водою та залишаємо на 5 хвилин, щоб вони розм'якли.
  3. Виливаємо олію на розігріту на середньому вогні сковороду.
  4. Злегка обсмажуємо нарізані овочі до золотавого кольору. Додаємо розмочені родзинки, мед, квасолю, сіль, перець, м'яту, петрушку та нарізану м'якоть апельсина.
  5. Натираємо курочку сіллю, спеціями, тертим часником, цедрою апельсина та вершковим маслом.
  6. Закладаємо начинку всередину курочки та защипуємо шпажками. Ставимо в холодильник щонайменше на 8 годин.
  7. Далі розігріваємо духовку до +250 градусів Цельсія.
  8. Виймаємо курочку з холодильника, кладемо у форму та запікаємо 10 хвилин, після чого зменшуємо температуру до 140 – 150 градусів Цельсія та запікаємо ще близько 1 години.
  9. Готову курочку виймаємо з духовки та подаємо.

Смачного!

Курочка су-від під соусом із журавлини

Рецепт курочки су-від під соусом із журавлини / Фото Shutterstock

Приготування:

  1. Розігріваємо сковороду на середньому вогні, виливаємо олію та обсмажуємо курочку з обох боків по 5 хвилин. За бажанням солимо та перчимо.
  2. Далі готуємо соус. Змішуємо журавлину, цукор та воду у маленькій каструлі. Ставимо на середній вогонь і доводимо до кипіння, після чого зменшуємо вогонь до малого. Додаємо корицю, мускатний горіх і готуємо на помірному вогні близько 5 хвилин. Натираємо цедру лимона та апельсина на дрібній терці. Тоді витискаємо сік із лимона та апельсина. Додаємо в каструлю цедру, сік лимона та апельсина та варимо ще 2 хвилини, після чого знімаємо з вогню. Даємо соусу охолонути.
  3. Викладаємо листя салату, зверху кладемо нарізану шматочками курочку, поливаємо все соусом, прикрашаємо зеленню та подаємо на стіл.

Смачного!

Крученики в соусі з лісових грибів та ялівцем

Рецепт кручеників в соусі з лісових грибів та ялівцем / Фото Наша Ряба

Приготування:

  1. Нарізаємо цибулю та гриби соломкою.
  2. Розігріваємо сковороду на середньому вогні, додаємо олію та обсмажуємо цибулю, гриби з часником і петрушкою до готовності. Знімаємо з вогню та викладаємо в окрему миску.
  3. Злегка відбиваємо філе, солимо та перчимо.
  4. Загортаємо в м’ясо гриби з цибулею (2/3 об'єму) і загортаємо в рулетики.
  5. Прибираємо жир зі сковороди, розігріваємо на середньому вогні, додаємо олію та обсмажуємо рулетики до рум'яної скоринки. Знімаємо з вогню.
  6. Розігріваємо духовку до 180 градусів.
  7. Викладаємо крученики у форму для запікання. Додаємо залишок грибів з цибулею, розтертий ялівець, чебрець. Заливаємо страву вершками та запікаємо близько 25 хвилин.
  8. Прикрашаємо готові крученики зеленню і подаємо на стіл.

Смачного!

Курочка у вині з мандаринами

Рецепт курочки у вині з мандаринами / Фото Наша Ряба

Приготування:

  1. Очищуємо мандарин та нарізаємо їх, цедру натираємо на дрібній терці.
  2. Розтираємо часник із сіллю та розмарином в окремій мисці. Додаємо цедру, мандарини, мед, вино, мускатний горіх, оливкову олію та натираємо курочку отриманою сумішшю. Залишаємо її в холодильнику на 4 – 5 годин.
  3. Розігріваємо духовку до 165 градусів Цельсія.
  4. Виймаємо курочку, викладаємо на деко та запікаємо близько 45 – 55 хвилин. Подаємо.

Смачного!