Плетінки, штолени, пампухи та панетоне – кожен може обрати свій різдвяний смак. 24 Канал розповідає про різні види традиційної та не дуже випічки, яка може стати гарним приводом любити зиму ще більше.

Випічка, яка має значення

Різдво – свято, яке змушує повертатись до коренів, традицій та сімейних звичаїв. Може здатись, що випічка не відіграє у цьому ролі, однак це не так. В Україні та за кордоном існує спеціальне меню різдвяних страв, яке формувалось століттями, однак особливе місце завжди було саме у випічки.

З поміж іншого до різдвяного столу наші предки готували калачі, плетінки, пляцки, особливе печиво, яке називалось вергунами та навіть робили пряники. Українська кухня відрізняється у регіонах, тому не дивно, що різдвяна випічка також подекуди несхожа, проте часто перегукується, але з власними відтінками. Наприклад, готують пухкі пампухи із різними начинками та роблять пляцки.

Крім цього, печуть обрядовий хліб – "книш" з пшеничного тіста як символ достатку, а також роблять макові завиванці, пряники та калачі. Такі особливості – це ще одне свідчення зв'язку із традиціями.

Не тільки в Україні з Різдвом асоціюється конкретна випічка. Це поширено також і в інших країнах. Наприклад, італійські панетоне та німецькі штолени стали своєрідними гастрономічними листівками, які дозволяють відчути дух країни. Обидва десерти готують століттями, проте в Україні вони стали популярними відносно недавно, однак вже міцно закріпились у свідомості як певна частина різдвяної атмосфери.

Традиції не змінюються: вони трансформуються та адаптовуються під сучасність. Наприклад, зараз не обов'язково довго стояти на кухні та самостійно випікати кожен виріб, адже випічку на будь-який смак можна придбати у супермаркетах. Це допоможе створити атмосферу свята без зайвих зусиль та зберегти свій ресурс та час. Сьогодні змінився підхід до готування випічки та з'явились сучасні інтерпретації рецептів, проте незмінним залишилось її місце на різдвяному столі.

Достаток та зв'язок між поколіннями: українська традиційна випічка (калачі, плетінки)

Калачі та плетінки готували спеціально до Святвечора. Ця випічка має сакральне, обрядове значення для українців. Наприклад, калач часто виглядає як замок або має круглу форму. Він символізує нескінченність та має принести родині достаток.


Калач має символічне значення / Фото, надане 24 Каналу

Плетінки ж формуються із переплетених смужок тіста. Це показує зв'язок поколінь та силу традицій. Наші предки також вірили, що плетінка символізує єдність минулого та майбутнього, життя та смерті.


Плетінки також готували на гостинець / Фото, надане 24 Каналу

Варто зазначити, що раніше не кожен міг дозволити собі приготувати плетінку, тому її вважали мірою достатку та розкоші. Калачі та плетінки випікали, щоб нести як подарунок рідним. Це було виявом поваги та щедрості.

  • Калач "Різдвяний" (800 грамів);
  • Калач "Різдвяний" (500 грамів);
  • Плетінка "Різдвяна".

Українська та італійська традиції: що таке пампухо-панетоне

Пампухи із різними начинками перед Різдвом смакують особливо. Їх готують по-різному: з маком, з заварним кремом та з різними наповнювачами. Без цього десерту складно уявити різдвяний стіл, проте, як вже згадувалось вище, традиції адаптуються до сьогодення.

В Україні не меншої популярності набув італійський панетоне – міланський різдвяний хліб. Його історія сягає Римської імперії, а перший рецепт був записаний особистим кухарем пап та імператорів Бартоломео Скаппі. Цей італійський хліб об'єднали з традиційним десертом – пампухом і вийшло дещо зовсім нове: пампухо-панетоне.


Пампухо-панетоне – це поєднання пампуха та панетоне / Фото, надане 24 Каналу

Мовиться про пампух, зроблений із тіста, яке використовують для панетоне. Це поєднання створює новий смак, який може сподобатись тим, хто полюбляє експерименти та пухку випічку із великою кількістю начинки. До речі, цей варіант випічки вигадали та розробили до нього рецепт пекарі "Сільпо".

Щобільше, існує кілька видів цього нового десерту:

  • пампухо-панетоне "Пряний апельсин";
  • пампухо-панетоне "Вишневий глінтвейн".

Штолен – випічка, яка нікого не залишить байдужим

Штолен – це частина традиційної різдвяної випічки Німеччини. Цікаво, що вперше про нього письмово згадували ще у 1329 році.


Штолен готують століттями / Фото, надане 24 Каналу

Вважається, що найпоширенішим варіантом є штолен із родзинками, проте існують й інші варіації. До слова, іноді його випікають за місяць до Різдва, адже через специфіку приготування він може зберігатись свіжим дуже довго, а з часом ставати навіть смачнішим.


Є різні смаки штоленів / Фото, надане 24 Каналу

В Україні ці десерти також вже встигли полюбити. Тим паче, що обрати можна серед різноманіття смаків: від класичних рецептів до експериментальних із різними начинками. Також створили новий формат "штолен на один кусь" або ж "штоленя".


Створили штолен мінірозміру / Фото, надане 24 Каналу

Він відрізняється від оригінального десерту тільки розміром. На ринку зараз представлені:

  • штолен з родзинками та цукатами (700 грамів);
  • штолен з родзинками та цукатами (400 грамів);
  • штоленя (мініштолен);
  • штолен з маковою начинкою;
  • штолен з горіховою начинкою; штолен з сиром та родзинками.


Німецький десерт популярний в Україні / Фото, надане 24 Каналу

Найвибагливіша різдвяна випічка: панетоне з начинками

Приготувати панетоне – справжнє випробування, адже процес передбачає тривалу ферментацію та специфічні складники. Приготування може займати до 20 годин, тому без сталевого терпіння не обійтись. Крім цього, після випікання виріб потребує охолодження – його треба тримати перевернутим, щоб панетоне не втратив своїх властивостей.

Тільки так він набуде ніжної текстури, за яку цю випічку так сильно люблять. Італійський різдвяний хліб має насичений смак із цитрусовими нотками, який ні з чим не можна сплутати.

До слова, у власній пекарні "Сільпо" до тіста на панетоне додають особливий інгредієнт: пасту з абрикосових кісточок. Це дарує випічці ще й неймовірний аромат.

Панетоне також може мати різні начинки, тому кожен може обрати те, що йому найбільше до смаку та знайти улюблене поєднання серед:

  • панетоне з начинкою "Пряний апельсин";
  • панетоне з начинкою "Вишневий глінтвейн";
  • панетоне з кардамоновою начинкою.

.
Приготувати панетоне – справжнє випробування / Фото, надане 24 Каналу

Також з Різдвом часто асоціюються різні пряники та кекси. Існує багато різновидів кексів. Одні вологі та м'які з родзинками та цукатами або ж з апельсиновою цедрою.

Крім цього, готують також кекси із фундучного борошна, які мають насичений горіховий смак. Наприклад, можна обрати:

  • кекс "Різдвяне ягня";
  • кекс "Різдвяна ялинка";
  • кекс "Зірочка".

Кекс "Різдвяне ягня" / Фото, надане 24 Каналу

Як створити святкову атмосферу без зусиль?

Сьогодні складне приготування випічки та брак ресурсів більше не проблема, адже власна пекарня "Сільпо" вже попіклувалась про своїх гостей. Тут подбали, щоб смак Різдва міг відчути кожен та оновили асортимент різдвяною випічкою.

Він настільки широкий, що можна не сумніватись: тут точно є щось для вас. Цю різдвяну випічку створюють професійні кухарі. Уся здоба готується з якісних продуктів на власному виробництві із суворим дотриманням рецептів.

У пекарні "Сільпо" не бояться експериментів та роблять все, аби смак виробів був незабутнім. Тут дбають про те, щоб кожен, хто не має часу або сил, щоб спекти улюблену випічку, не залишився без свята, тому серед секретних інгредієнтів – любов, яка й робить її такою особливою.