Якщо мова йде про угорську кухню, на думку одразу спадає соковитий та ніжний гуляш. Завдяки гармонійному поєднанню овочів та м’яса він здобув надзвичайну популярність і в Україні.

Читайте також Котлети з рубленого фаршу: рецепт з секретним інгредієнтом

Якщо ж так сталось, що ви ще жодного разу не готували гуляш – рекомендуємо якомога швидше вразити своїх рідних новим кулінарним шедевром. Адже зробити це не так і складно, якщо знати кілька секретів. З ними овочі будуть ідеально доповнювати м’ясо, а яловичина танутиме в роті.

Секрети ідеального гуляшу

Оберіть правильний шматок яловичини

Головний секрет смачного гуляшу полягає у виборі м’яса. Від нього залежить все: якість страви, ніжність яловичини та смак супу.

Зупиніть свій вибір на лопатці, тазовій частині або грудинці. Ці частини яловичини з легкістю можна назвати універсальними, адже вони не є дуже жирними чи жилавими, а тому ідеально підійдуть для гуляшу.

Звертайте увагу на зачистку шматочків, щоб на них не було плівки. На її видалення у вас піде чимало часу, але якщо її залишити – м’ясо не буде ніжним, а вашим рідним доведеться його довго пережовувати, що зіпсує враження від страви.

Та якщо вам бракує часу на вибір ідеальної яловичини, радимо спробувати фермерський гуляш від Skott Smeat. Виробник подбав про те, щоб на вашій кухні опинились вже добірні шматочки тазостегнової частини, порізані поперек волокон та очищені від зайвих плівок. Тому зі Skott Smeat можна забути про міф, що страви з яловичини – це складно. Достатньо всього лиш розкрити упаковку та почати приготування.

Крім цього, ТМ Skott Smeat здійснює перевірку м’яса на всіх етапах виробництва. Тож можете бути певними: яловичина буде не лише добірною та смачною, але й безпечною та корисною.


Гуляш із фермерської яловичини / Фото ТМ Skott Smeat

Борошно – секрет консистенції гуляшу

Мабуть, кожен, хто куштував угорський гуляш, звернув увагу на консистенцію цього супу. Він значно густіший у порівнянні з іншими традиційними першими стравами.

Щоб гуляш був автентичним, слід після етапу обсмажування м’яса всипати 1 столову ложку пшеничного борошна. Так суп набуде правильної консистенції: буде ні рідким, ні густим.

Додайте улюблених овочів

Не варто обмежуватись і в асортименті овочів до гуляшу. Сміливо додавайте помідори, солодкий болгарський перець, моркву та багато улюбленої свіжої зелені. Вони не зіпсують страву, а навпаки відкриють повний спектр смакової гами й аромату.

Виділіть час на тривале тушкування

Важливим фактором, який слід врахувати при приготуванні гуляшу, є повільне та тривале тушкування.

Приділіть цьому понад 1,5 години, обов’язково готуйте страву на повільному вогні. Ви точно не пошкодуєте, адже тільки тоді шматочки яловичини будуть танути в роті.

З чого ж почати приготування угорського гуляшу та які інгредієнти варто мати – ділимось у рецепті цієї страви.

Покроковий рецепт гуляшу з яловичиною

  • Час: 2 години
  • Порції: 4


Гуляш / Фото shutterstock

Приготування:

  • Розігрійте глибоку сковорідку з товстим дном, або спеціальний казанок, з олією на середньому вогні. Обсмажте шматочки яловичини до рум’яної скоринки (3 – 4 хвилини). Додайте нарізаний кільцями перець чилі, щоб він віддав свою гостроту.
  • Наріжте цибулю та моркву середніми кубиками та обсмажте разом з м’ясом 2 – 3 хвилини.


Інгредієнти на гуляш / Фото shutterstock

  • Наріжте солодкий перець довільними шматками, з помідорів зніміть шкірку. У чаші блендера подрібніть до однорідної маси перці, помідори, часник. Присмачте все сіллю та чорним меленим перцем.
  • До м’яса додайте борошно та ретельно перемішайте, щоб не було грудочок.
  • Влийте до засмажки овочеве пюре, трішки води та перемішайте. Додайте до страви кмину та паприки, перемішайте та тушкуйте на повільному вогні 1,5 години.
  • Спробуйте гуляш на смак: додайте солі за бажанням.
  • Перед подачею до столу дрібно насічіть зелень петрушки та посипте гуляш.

Пізнавати світ можна і не виходячи з дому. Адже культура кожної нації відображена в кулінарії. Тож дізнайтесь, якою є Угорщина на смак, приготувавши незрівнянний гуляш. Цей суп неодмінно запам’ятається вам ніжною яловичиною, яку захочеться куштувати ще і ще. Рекомендуємо подавати страву зі шматком хрумкого хліба.