12 вересня,
12:03
Від бульйону до подачі: готуємо український борщ за всіма кулінарними правилами

Джерело:
Рибак БогданнаПроцес приготування борщу за всіма кулінарними правилами вимагає більше часу, однак це того варте! У підсумку ви отримаєте наваристу та запашну страву, яку захочеться куштувати ще і ще.
Коли ви приготуєте український борщ за цим рецептом, ви впевнитеся, що смачнішого ви ще не куштували. Завдяки правильному приготуванню яловичого бульйону, нарізці овочів він смакуватиме наче з вишуканого ресторану.
Читайте також Ідеально в дорогу чи на перекус: пухкі мафіни з ковбасою та сиром
Український борщ традиційно подають з домашньою сметаною, пухкими пампушками з часником або чорним хлібом та салом.
Рецепт українського борщу з квасолею та яловичиною
- Час: 3 – 4 години
- Порції: 8 – 10
Як приготувати яловичий бульйон
Інгредієнти для бульйону:– яловичий хвіст або кістки з м’ясом;
– 1 ріпчаста цибуля;
– 1 середня морква;
– великий помідор;
– 4 – 5 горошин чорного перцю;
– лавровий листок.
Приготування:
- Для приготування яловичого бульйону викладіть порубані довільними шматками кістки або хвіст на деко, вкрите шаром пергаменту для запікання.
- Духовку розігрійте до 200 – 220 градусів в режимі “конвекція” та запечіть все по 20 хвилин з двох сторін.
- Доки яловичина для бульйону запікається, почистіть цибулю та моркву, помийте та викладіть їх у глибоку каструлю. Оберіть посудину з місткістю щонайменше 4 літри.
- З помідора зніміть шкірку і відправте до решти овочів. Коли яловичий хвіст чи кістки запечуться, одразу відправте їх в каструлю та залийте водою так, щоб вона покривала всі інгредієнти.
- Додайте лавровий лист, перець горошком та варіть на повільному вогні 2 – 3 години.
- Вийміть з нього моркву, цибулю та томат. Кістки чи хвіст перекладіть на окрему тарілку. Процідіть бульйон через сито.
Як приготувати український борщ
Український червоний борщ / Фото Freepik
– 300 – 400 грамів яловичини;
– 2 – 3 середніх буряки;
– 2 – 3 картоплини;
– ⅙ білоголової капусти;
– банка консервованої квасолі;
– банка томатів у власному соку;
– 4 – 6 зубчиків часнику;
– свіжа зелень петрушки;
– сіль;
– чорний мелений перець;
– сметана для подачі.
Приготування:
- Щоб зберегти всі корисні властивості буряку, запечіть його в духовці: загорніть в харчову фольгу та запікайте при 190 градусах 40 хвилин. З готового буряка зніміть шкірку та наріжте дрібною соломкою.
- Дрібно насічіть білоголову капусту, а відварену в бульйоні моркву наріжте кубиками, або використайте сиру за бажанням.
- Почистіть та помийте картоплю, наріжте її кубиком та залишіть у холодній воді.
- Розігрійте сковорідку з невеликою кількістю олії. Обсмажте на ній шматочки яловичини до золотистої скоринки протягом 4 – 5 хвилин. Так всі соки запечатаються всередині м'яса.
- Відправте яловичину в бульйон та варіть на середньому вогні 15 хвилин. Додайте до нього картоплю, а через 10 – 15 хвилин моркву, капусту та томати у власному соку. Присмачте все чорним меленим перцем та сіллю.
- Наприкінці приготування додайте квасолю та буряк. Доведіть борщ до легкого кипіння та одразу вимкніть. Якщо буряк буде варитись понад хвилину – борщ не буде червоним.
- Спробуйте борщ та за бажанням додайте ще солі чи перцю. Вичавіть в борщ очищений часник та посипте дрібно нарізаною зеленню петрушки. Перемішайте та накрийте кришкою. Залишіть його настоятися 15 – 30 хвилин та подавайте до столу зі сметаною.
Смачного!