Мабуть, кожному цікаво дізнатись, як виготовляють курячі слайси. Виявляється, весь секрет – у зневодненні м'яса, що допомагає зберегти корисні речовини. До того ж курячі слайси є ідеальним перекусом, який можна їсти щодня. Адже продукт містить багато білку і мінімум вуглеводів.

До теми Поживний перекус – що покласти у рюкзак

Та чи можливо їх приготувати вдома, щоб було так само смачно, як і в пакуванні готової продукції – ми провели невеличке дослідження і ділимось результатами.

Види курячих слайсів та способи їх приготування

Щоб порівняти готові курячі слайси, слід розуміти, що вони відрізняються нарізкою, доданими спеціями та, найголовніше, – технологією приготування. Основні її види – в'ялення та сушіння. Розглянемо кожен із них детальніше.

Сушені курячі слайси

Сушіння дозволяє виготовити тонкі та хрумкі снеки. Для цього куряче м'ясо нарізають невеличкими слайсами близько 2 міліметрів та декілька годин просушують у спеціальній сушці. Відтак продукт рівномірно втрачає вологу, готуючись при температурі від +45°C до +80°C, а слайси стають хрусткими.

Саме такої технології дотримуються при виготовленні курячих сушених слайсів "РябChick" від виробника курятини "Наша Ряба".


"РябChiсk" – тонкі та хрумкі курячі слайси / Фото "РябChiсk”

Для виготовлення слайсів "РябChiсk" виробник використовує лише відбірне куряче філе та трішки спецій, без додавання жодних консервантів та шкідливих домішок.

До теми Здоровий лайфстайл як стиль життя, або Як залишатися в тренді на перекусах

В'ялені курячі слайси

На відміну від сушіння, в'ялення – це процес холодного консервування, за якого м'ясо не хрумтітиме, а більше нагадуватиме за текстурою ковбасні вироби.

Найчастіше для приготування таких снеків використовують куряче філе, але також можуть в'ялити четвертину чи навіть гомілку. Товщина нарізки залежить від страви, яку планують готувати. Приміром, для джерок м'ясо нарізають шматочками від 0,5 – 1 сантиметра. Тобто в'ялені слайси – товщі, у них дуже виражені м'ясні волокна, тож доведеться докласти зусиль, аби розжувати кожен шматок.


В'ялена курятина більш жорстка для розжовування / Фото Shutterstock

Загалом існує 3 способи в'ялення:

  • мокрий – курятина настоюється у заздалегідь приготовленому розсолі, після чого заготовлені шматки викладають на решітку коптильні та сушать.
  • сухий – м'ясо засипають сіллю та настоюють у холодильнику до 4 днів й після цього коптять;
  • комбінований – курятину спершу витримують у сольовому розчині, а потім залишають у винному оцті на 10 –12 годин.

У кожному із цих методів акцент робиться саме на попередній підготовці м'яса. А ось його зневоднення – справа другорядна та не дуже тривала. Відповідно ви не отримаєте бажаного хрусту, який досягається за допомогою сушіння.


Головні відмінності сушених та в'ялених курячих слайсів / Інфографіка 24 каналу

Фабричні слайси vs хендмейд: у чому різниця

Безумовно, курячі снеки можна спробувати виготовити вдома. Зі слайсером шматки м'яса вийдуть тоненькими, а тому є більше шансів, що продукт буде хрумким.

Проте повторити саме таку текстуру снеків, як від виробника складно. Адже в домашніх умовах неможливо підібрати потрібну температуру та створювати всі технологічні норми для правильного сушіння. Такі слайси "дозрівають" у духовці нерівномірно та більше нагадують в'ялення. Крім цього, м'ясо може вийти перепаленим чи недосушеним.

Головною перевагою приготування курячих слайсів вдома є те, що ви додасте улюблені спеції до смаку та будете певними, що страва не містить домішок чи підсилювачів смаку. До того ж ви достеменно не можете бути певними у якості м’яса, адже щоб перевірити його самостійно, потрібно бути фахівцем. Тому якщо ви хочете скуштувати відбірні сушені слайси із курятини, рекомендуємо віддавати перевагу фабричним слайсам від перевіреного виробника.


Під час виготовлення хендмейд-слайсів важко повторити текстуру як у виробника
/ Фото Shutterstock

Річ у тім, що виробники, які працюють із технологією сушіння, ретельно налагоджують власне виробництво, контролюючи якісні показники від отримання курятини до відвантаження готового продукту. Завдяки цьому, слайси, які потрапляють до покупця, володіють довершеною текстурою та приємним хрустом.

Крім того, саме заводське пакування забезпечує свіжість слайсів та "розповідає" покупцям про склад, поживну цінність та термін придатності продукції.

Тож, які курячі снеки обрати: сушені чи в’ялені, від виробника чи хендмейд? Відповідь очевидна – ті, із якими можна харчуватися здорово, бути впевненим у якості, або ж просто смачно хрумтіти.