Це повинна знати кожна господиня: що не можна готувати на Спаса

6 серпня 2024, 10:23
Читать новость на русском

Преображення Господнє – важливе та світле свято, яке сьогодні відзначає християнський світ. В нього є свої кулінарні традиції, яких обов'язково потрібно дотримуватися.

Головний атрибут цього свята – яблука, тому часто свято називають Яблуневий Спас, повідомляє Смачно 24. Саме тому вітаються усі страви з цим інгредієнтом, але їсти яблука можна лише після освячення у храмі. 

Читайте також Таке свято має бути смачним: печемо традиційну паляницю з маком на Спаса

Що не можна їсти на Спаса

Це обмеження стосується й інших фруктів, які зазвичай освячують в кошику разом з яблуками. Це можуть бути виноград, сливи, груші та персики. 

Також потрібно пам'ятати, що триває Успенський піст, тому є обмеження на ряд продуктів. Зокрема, не можна вживати молочні продукти, сир та м'ясо.

Звісно, будь-яке свято варто відзначати чимось смачненьким, тож на Спаса головними акцентами є риба та пісні страви. А його яскравим доповненням є пироги та інші смаколики з яблук.

До речі, наші предки вірили, що в цей день не можна їсти яблука наодинці, бо це може спричинити нещастя. Тож святкувати краще у колі рідних та близьких людей, час з якими є таким важливим у нашому житті.

Закриваємо літо у банку: як приготувати густе варення зі смородини.