Підгорання їжі – це те, що може трапитися із кожним з нас, незалежно від рівня кулінарних навичок та досвіду. Втім, не завжди ситуація є критичною, і якщо знати деякі секрети, то про невдачу ніхто й не дізнається.

Цікаво знати Як легко розкачати тісто та інші поради, без яких не обійтися на кухні

Що робити із супом

Завеликий вогонь і неуважність часто призводять до того, що тверді шматочки – зазвичай овочі та м'ясо – можуть опуститися на дно і підгоріти. Простий спосіб врятувати страву: вимкнути плиту й обережно перелити рідину із супу в іншу каструлю, уникаючи шматочків, які прилипають до дна.

Для того, щоб збалансувати смак, додайте до супу трохи меду, цукру або карамелізованої цибулі.

Смачно та зігріваюче / Фото unsplash

М'ясо з "вуглинкою”

Перше, що потрібно пам’ятати про підгорілий стейк або курячу грудку: така неприємність може не нашкодити страві, а радше навпаки. Наукова назва цього явища – "реакція Майяра". Саме завдяки цьому м'ясо стає рум'яним і має специфічний смак.

Реакція Майяра

Названа ім'ям французького лікаря і хіміка Луї Каміля Майяра. У 1911 році він виділив процес потемнення їжі під впливом тепла. Це хімічна реакція між амінокислотами і цукрами, яка відбувається при нагріванні.

У процесі приготуванні їжі (обсмаження м'яса або випікання хліба) з'являється скоринка золотистого або коричневого кольору, завдяки якій страва набуває особливого смаку та аромату.

Однак якщо смаження вийшло з-під контролю і м’ясо стало чорним, зніміть його з вогню, розріжте та викиньте підгорілі шматки. Потім продовжуйте готувати на меншому вогні (якщо м'ясо ще не готове).

Найкращий обід / Фото unsplash

Коли підгорів десерт

Навіть професійні кондитери іноді підрум'янюють торт, а потім обрізають обпалені краї. Однак це може бути важко з печивом, оскільки воно маленьке за розміром. У таких випадках варто скористатися теркою. Вона допоможе легко та непомітно позбутися підгорілих частин.

Якщо ви печете пиріг і розумієте, що верх стає занадто темним, а пиріг ще сирий, відірвіть шматок алюмінієвої фольги та накрийте місце, яке починає горіти.