Що приготувати на Яблуневого Спаса: святкові рецепти

19 серпня 2022, 08:31
Читать новость на русском

Джерело:

24 канал

19 серпня в Україні святкують Преображення Господнє, або по-народному – Яблуневий Спас. Це велике християнське свято, яке заведено відзначати ще з 4-го століття від Різдва Христового.

Свято Яблуневого Спаса (святкується між Медовим і Горіховим) має особливе значення для українців. У цей день за традицією предків літо зустрічається з осінню, погода стає прохолоднішою і пора готуватися до зими.

Читайте також Як приготувати гуляш, щоб яловичина була ніжною, а всі за столом – у захваті

Прийшов Яблучний Спас – отже, час збирати й заготовляти на зиму яблука. Сучасні господині готують із яблук варення, сушать їх або консервують.

Із 19 серпня наші предки починали збирати яблучний врожай / Фото Unsplash / Фото Unsplash

До святкового столу подають страви з ягід, грибів і, звісно ж, самі яблука – печені, у пирогах, у штруделях, а також компот або грушівник – кисіль зі свіжих груш.

Печені яблука

Особливість рецепта в тому, що яблука печуться у власному соку.

Час: 1 година
Порцій: 2

Печані яблука: ніжно та дієтично / Фото Cook Today

Інгредієнти:

  • 6 яблук;
  • 6 чайних ложок цукру або меду.

Приготування:

  1. Яблука миємо й ретельно витираємо.
  2. Ножем акуратно виймаємо з яблук серцевину.
  3. До кожного яблука насипаємо 1 чайну ложку (більше чи менше – за своїм смаком) цукру або меду.
  4. У деко наливаємо трохи води й викладаємо на нього яблука.
  5. Відправляємо яблука до розігрітої до 180 градусів духовки на 20 – 30 хвилин.
  6. Подавати яблука можна з медом чи вершками.
  7. Дуже смакують такі яблучка й охолодженими.

Смачного!

Сирне печиво з яблуками

Дієтичне печиво чудово підійде тим, хто стежить за фігурою.

Час: 1 година
Порцій: 4

Ніжний яблучний смаколик / Фото Cook Today

Інгредієнти:

  • 250 грамів домашнього сиру;
  • 100 грамів кефіру;
  • 250 грамів борошна;
  • 1 – 2 яблука;
  • 10 чайних ложок цукру;
  • ½ грама солі;
  • кориця – на ваш смак;
  • цукрова пудра – на ваш смак.

Приготування:

  1. Сир перетерти у блендері разом із цукром та дрібкою солі.
  2. До сиру влити кефір та просіяне борошно. Замісити тісто.
  3. Очищені яблука нарізати напівкільцями.
  4. Тісто розкачати та нарізати квадратиками.
  5. У середину квадратиків викласти яблука, посипати їх цукром та корицею і закріпити до середини краї.
  6. Викласти на деко і поставити випікатись у духовку на 20 хвилин при 180 градусах.
  7. Готове печиво накрити рушником та дати охолонути.
  8. Подавати печиво посипаним цукровою пудрою.

Смачного!