Що приготувати на Яблуневого Спаса: святкові рецепти
Джерело:
24 канал19 серпня в Україні святкують Преображення Господнє, або по-народному – Яблуневий Спас. Це велике християнське свято, яке заведено відзначати ще з 4-го століття від Різдва Христового.
Свято Яблуневого Спаса (святкується між Медовим і Горіховим) має особливе значення для українців. У цей день за традицією предків літо зустрічається з осінню, погода стає прохолоднішою і пора готуватися до зими.
Читайте також Як приготувати гуляш, щоб яловичина була ніжною, а всі за столом – у захваті
Прийшов Яблучний Спас – отже, час збирати й заготовляти на зиму яблука. Сучасні господині готують із яблук варення, сушать їх або консервують.
Із 19 серпня наші предки починали збирати яблучний врожай / Фото Unsplash / Фото Unsplash
До святкового столу подають страви з ягід, грибів і, звісно ж, самі яблука – печені, у пирогах, у штруделях, а також компот або грушівник – кисіль зі свіжих груш.
Печені яблука
Особливість рецепта в тому, що яблука печуться у власному соку.
Час: 1 година
Порцій: 2
Печані яблука: ніжно та дієтично / Фото Cook Today
Інгредієнти:
- 6 яблук;
- 6 чайних ложок цукру або меду.
Приготування:
- Яблука миємо й ретельно витираємо.
- Ножем акуратно виймаємо з яблук серцевину.
- До кожного яблука насипаємо 1 чайну ложку (більше чи менше – за своїм смаком) цукру або меду.
- У деко наливаємо трохи води й викладаємо на нього яблука.
- Відправляємо яблука до розігрітої до 180 градусів духовки на 20 – 30 хвилин.
- Подавати яблука можна з медом чи вершками.
- Дуже смакують такі яблучка й охолодженими.
Смачного!
Сирне печиво з яблуками
Дієтичне печиво чудово підійде тим, хто стежить за фігурою.
Час: 1 година
Порцій: 4
Ніжний яблучний смаколик / Фото Cook Today
Інгредієнти:
- 250 грамів домашнього сиру;
- 100 грамів кефіру;
- 250 грамів борошна;
- 1 – 2 яблука;
- 10 чайних ложок цукру;
- ½ грама солі;
- кориця – на ваш смак;
- цукрова пудра – на ваш смак.
Приготування:
- Сир перетерти у блендері разом із цукром та дрібкою солі.
- До сиру влити кефір та просіяне борошно. Замісити тісто.
- Очищені яблука нарізати напівкільцями.
- Тісто розкачати та нарізати квадратиками.
- У середину квадратиків викласти яблука, посипати їх цукром та корицею і закріпити до середини краї.
- Викласти на деко і поставити випікатись у духовку на 20 хвилин при 180 градусах.
- Готове печиво накрити рушником та дати охолонути.
- Подавати печиво посипаним цукровою пудрою.
Смачного!