Що таке аджапсандал: рецепт класичного грузинського овочевого рагу з баклажанів

31 серпня 2021, 14:15
Читать новость на русском

Джерело:

1000 меню

Аджапсандал – грузинська страва з баклажанів, яку ми часто називаємо овочевим рагу. Особливість цієї страви – це окреме приготування всіх овочів.

Ароматну страву з баклажанів, солодкого перцю, помідорів та спецій готують за певними правилами: обов'язково потрібно окремо підготувати та довести до готовності овочі і тільки тоді з'єднувати їх у казані чи каструлі з додаванням часнику та спецій.

Читайте також Небанальні страви з маринованою куркою: китайська локшина, пряний рис та лаваш із баклажанами

Аджапсандал – ніжне овочеве рагу з баклажанів, у ньому ви відчуєте аромат та смак кожного інгредієнту, а об'єднавшись у страву вони перетворюються на кулінарний шедевр.

Рецепт аджапсандал (рагу з баклажанів)

  • Час: 2 години
  • Порції: 6 – 8


Аджапсандал / Фото Готуємо вдома

Інгредієнти:
 – 1 кг баклажанів;
 – 500 г моркви;
 – 500 г солодкого перцю;
 – 1 шт. гострого перцю чилі;
 – 250 г ріпчастої цибулі;
 – 6 зубчиків часнику;
 – 700 г помідорів;
 – 10 г базиліку;
 – 30 г кінзи;
 – 10 г петрушки;
 – ½ ч. л. уцхо-сунелі;
 – ½ ч. л. шафрану;
 – ½ ч. л. чорного меленого перцю;
 – ½ ч. л. меленого коріандру;
 – 1 ч. л. солі;
 – 80 мл олії.
 
Приготування:
  1. Наріжте баклажани кільцями товщиною до 1 сантиметра, посоліть та перемішайте. Залишіть їх на 30 хвилин в мисці, щоб вони пустили сік і віддали гіркоту. Промийте баклажани водою та відіжміть.

  1. Розігрійте на сковорідці 60 мілілітрів олії та обсмажте баклажани до готовності. Це займе у вас близько 15 хвилин. 
  1. Наріжте солодкий перець довгими полосками та обсмажте до готовності на середньому вогні.
  1. Цибулю наріжте дрібними кубиками, моркву розріжте навпіл та наріжте шматочками товщиною близько 5 міліметрів. Обсмажте цибулю протягом 3 хвилин, далі додайте моркву та накрийте кришкою. Тушкуйте овочі близько 20 хвилин.
  1. Дрібно наріжте зелень, у ступі розчавіть часник та змішайте із сіллю. Перемішайте кінзу і часник до однорідної маси.
  1. З помідорів зніміть шкірку та натріть їх на грубій тертці. 
  1. У каструлю з товстим дном викладіть обсмажені баклажани, перець, цибулю з морквою, шафран, петрушку, базилік та помідори. Ретельно перемішайте овочі та тушкуйте на слабкому вогні протягом 15 хвилин.

  1. Додайте до овочів пасту з часнику та кінзи, перемішайте та подавайте страву до столу. Смачного!