Біґа та пуліш – це різновили опари для хліба та іншої випічки з мізерною кількістю дріжджів. Такая опара не лише дає змогу економити дріжджі, а й значно покращує якість хлібобулочних виробів.

Читайте також Щоб випічка була пухкою: прості правила роботи з дріжджами від шеф-кухаря

Швидка опара буває двох видів:

  • Густа (біґа) – вологістю 60%. Біґа дуже добре працює для здоби.
  • Рідка (пуліш) – вологістю 100%. Пуліш найкраще підходить для домашнього хліба. Рідку опрау можна зберігати в холодильнику до 14 днів, що дуже зручно.

Основний рецепт опари

Приготування:

  1. У 50 грамах літеплої води розчиніть дрібку цукру та дріжджі. Залиште заготовку на 15 – 20 хвилин у теплому місці для активації дріжджів.
  1. Додайте решту води, просіяне борошно й добре вимішайте, щоб не було грудочок.
  1. Перекладіть опару до харчового контейнера, нещільно накрийте кришкою й залиште підходити при кімнатній температурі або ж, якщо хочете завести тісто не сьогодні, відправте до холодильника.

Смачного!