Чимало українських кухарів проводять благодійні гастро-вечері закордоном, щоб познайомити все більше людей з українською кухнею та традиціями. Від 24 лютого Катерина Пєскова готувала у Наплавку, Володимир Ярославський та Оля Мартиновська доєдналися до CHARITY DINNERS у Празі.

Читайте також Зірковий гість "Мастер Шеф": Ектора Хіменеса-Браво запросили на телебачення до Польщі

В Україні також проводять гастро-вечори, зокрема один з них відбувся у Львові. Захід прийняв розкішний заклад CITADEL, шефом якого є ресторатор Євген Сушко. Метою благодійного гастро-вечора було зібрати кошти на проєкт "1000 автомобілів свободи" з ініціативи Максима Козицького.

Фото з благодійного гастро-вечора у Львові:

Фото Максима Козицького

Хто був шеф-кухарем заходу

Шеф-кухарями вечері були одні з найкращих рестораторів та кулінарів України:

  • Володимир Ярославський – суддя проєкту "Мастер Шеф". Один з 25 кращих шеф-кухарів України за версією Фокус-лістингу 2011 року.
  • Юрій Діденко – переможець кулінарного телешоу "Пекельна кухня". Він стажувався в мішленівських ресторанах Данії.
  • Сергій Федоренко – почесний суддя кулінарних конкурсів України.
  • Максим Прихідько – переможець кулінарного конкурсу Bocus Dʼor Україна 2021.
  • Володимир Паращак – шеф кондитер мережі закладів SHOco Bakery.
  • Євген Сушко – ресторатор та головний шеф-кухар "CITADEL". Президент у WEST CHEF GROUP.

Голосом вечора був неймовірний ведучий Андрій Ферцак, а музичний супровід створювала чарівна Оля Цибульська та співак IVAN NAVI. У меню вечора була представлена сучасна інтерпретація української кухні з локальних продуктів (шість страв).

Допомагати можна по різному. Кожен має бути на своєму “фронті”. З перших днів війни ми робили те, що вміємо найкраще – готували обіди для потребуючих і тероборони. Ми не припиняли працювати та підтримували економіку країни. І завдяки цьому мали змогу перераховувати щомісяця кошти для ЗСУ,
– відзначив Євгеній Сушко.

Скільки зібрали для ЗСУ

Організатори та шеф-кухарі підтримали українських захисників на передовій – закупивши такі необідні для них автомобілі, які рятують життя. Ціллю було зібрати кошти на 10 автомобілів, а фінальна сума по завершенню заходу склала 18 тисяч доларів та 356 тисячі гривень.

Також на вечорі відбувся аукціон на якому були представлені предмети української культури та мистецтва. Зокрема унікальна картина, з якої створили марку "Руський військовий корабель, йди на**й". Благодійний Фонд Родини Веселого виклав за знакову для українців ілюстрацію 18 тисяч доларів.


Лот аукціону / Фото Андрій Ферцак

Приємно бути дотичним до сучасного українського мистецтва воєнного часу. Особливо, коли кошти від покупки картини будуть спрямовані на те, щоб наблизити зустріч усієї російської армії зі славнозвісним кораблем,
– каже засновник фонду Андрій Веселий.

Шість запрошених шеф-кухарів подавали гостям вишукані страви з українських продуктів, а доповнював смак келих вина виготовленого у Закарпатті.

Меню благодійного гастро-вечора у Львові:

  • Амюз-буш: чипси з молодої кропиви, запечена редиска з ферментованим часником. Спаржа.
  • Маринована форель, томати, ікра форелі, томатна вода.
  • Елітні коренеплоди. Пюре селери та лисички.
  • Філе сома, селера, карамельне масло, кабачок.
  • Яловича щока з м'ясним соусом з молодої капусти та міні голубцем.
  • Полуниця – не паляниця на десерт.


Меню заходу / Фото Андрій Ферцак

Вартість заходу стартувала від 4000 гривень, саме від, адже всі кошти надійдуть ЗСУ.