Чому не застигає зефір: розбираємо найчастіші помилки з Лізою Глінською
Джерело:
інстаграм Лізи ГлінськоїДомашньому зефіру бути! Якщо у вас не застигає зефір і ви не знаєте в чому причини – Ліза Глінська допоможе вам розібратися у найбільших помилках.
Талановита українська кондитерка Ліза Глінська зізналася на своїй сторінці в інстаграм, що її часто запитують одне і теж: "Чому не застигає зефір?". Всі технології в рецепті були витримані, продукти обрані найкращі, а зефір не застигає.
Читайте також Легко, швидко й зі смаком: топ-3 незвичні страви з курки, що полонять усю родину
Найчастіше, причиною того, що зефір не застиг є неякісний або занадто слабкий агар-агар. Річ у тім, що він буває різний, не обов'язково причиною зіпсованого десерту є його протермінування (хоч на це теж потрібно звертати увагу).
Зефір / Фото зі сторінки кондитерки
Як підібрати правильний агар-агар для зефіру
Завжди читайте склад на упаковці.
Першим ділом, коли ви купуєте агар-агар в магазині або на ринку – читайте склад на упаковці. Окрім слова "агар" та не повинно бути нічого: ані фруктози, ані мальтодекстрин.
Нечесні виробники намагаються зекономити та додають до складу агару додаткові складники, які погіршують якість продукту. Скільки насправді в такій пачці "чистого" агару однозначно визначити важко, тому ви не будете знати скільки потрібно додати його до десерту.
Зефір / Фото зі сторінки кондитерки
Не забувайте про основні властивості агару.
Агар-агар добре "працює" в кислому середовищі, але вам завжди потрібно пам'ятати, що чим вона кисліша, тим більше його потрібно. Властивості желеювання агар-агару напряму залежать від кислотності.
До прикладу, для 100 мілілітрів нейтральної суміші достатньо буде ввести 0,9 – 1 грам агару, а для 100 мілілітрів кислої – 1,5 грамів.
Зефір / Фото зі сторінки кондитерки
Враховуйте "силу" агар-агару.
Агар-агар є різної сили: від 600 до 1200. Чим більшою є сила агару, тим вищими є його властивість загущувати та желеювати рідини і суміші.
Як розрізнити агар – агар:
- Вищий гатунок (білий колір) – сила 1000 – 1200;
- Перший гатунок (жовтуватий відтінок) – сила 800 – 900;
- Другий гатунок (пісочний колір) – сила 600 – 700.
Зефір / Фото зі сторінки кондитерки
Скільки агар-агару потрібно, що регулювати текстуру:
- для дуже м'якої 1 грам агару на 500 мілілітрів рідини;
- для м'якої текстури: 1,5 грамів на 500 мілілітрів;
- для щільної текстури: 5 грамів на 500 мілілітрів;
- для дуже щільної текстури: 8 грамів на 500 мілілітрів.
Ліза Глінська / Фото зі сторінки кондитерки
Ми впевнені, що з цими підказками у вас вдасться домашній зефір з першого разу!